АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовини

Любимото място на Иван Вазов в Родопите

Днешният маршрут тръгва от Велинград и ни разкрива местността, описана в пътеписа „ В недрата на Родопите“

Екопътеките са любимият ни начин да се раздвижим и да се насладим на чистия планински върдух и на спиращите дъха панорами. И тъй като знаем, че Родопите са предпочитано място за всички в и около Града под тепетата, предлагаме едно направление, за което самият Иван Вазов е написал: „Две очи, една душа и едно сърце са малко – за да хванеш безграничността, да се напиеш от невидимата струя на вечното, на тоя мир величествен, и да го побереш във себе си.“

През 1892 г. патриархът на българската литература предприема едно пътуване в Чепинската долина и вдъхновен от красотата ѝ, няколко години по-късно публикува пътеписа си„ В недрата на Родопите“. Докато е там, посещава често местността Мангов Льон, която се намира точно под връх Острец до днешен Велинград и според източниците прекарва там часове на приятен отдих и съзерцание.

В негова чест там сега е поставена паметна плоча и е издигнат заслон. За да стигнете до мястото, са ви нужни само удобни обувки и вода. Маршрутът започва от от центъра на Велинград. По стълбите от площад „Свобода“ се изкачвате до хотел „Бор“, а оттам по шосето достигате хотел „Макси“. Пътеката минава през гора и след 15 мин нагоре ще се озовете на Войнишка поляна. От нея следвате нагоре билото и се достига Шопова поляна. Вляво от нея в гората има интересно дърво с пет разклонение, наречено от местните хора „Петте братя“. От Шопова поляна изкачването продължава и след около 200 метра достигате разклон – пътеката вдясно води до местността Вазова поляна (Мангов льон), получила името си от посещението на Иван Вазов по тези места в края на 19ти век.  От това място пред погледа на туриста се разкрива прекрасна гледка към Велинград. Смята се, че тук Вазов пише, че ако не е видял Бога, то е видял най-възхитителната панорама на вътрешните Родопи – изречението, което присъства във всеки рекламен текст за Велинград. 

Ако повървите още малко пък, ще достигнете връх Острец, от които се открива приказна гледка към Рила, Пирин и Родопите при ясно и хубаво време. За целта трябва да слезете от Вазова поляна в ниска седловина и след това да се изкачите по склона на връх Малък Острец. По него вървите в южна посока по почти равното било и достигате до подножието на Голям Острец. Изкачването нагоре е стръмно, но късо и със сигурност си заслужава!

Източник: Lost in Plovdiv

Снимки: lovevelingrad

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина