АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораКултураМоят стилНовини

Коя е улицата с най-много бръснарници в Пловдив?

Започва от площад Централен, пресича бул. Руски и след това продължава до бул. Васил Априлов, където завършва глухо

Кръстена е на един от най-големите британски политици на 19-и век, горещ защитник на българите. Уилям Гладстон е бил четири пъти министър-председател на Великобритания.  Предложените от него избирателни реформи, включително Актът за представителство на народа от 1884, значително увеличават броя на хората с право на глас. Известен е с подкрепата си за българите и с усилията си за решаване на ирландския въпрос. През 1876 – 77 г. именно Гладстон е фигурата от най-голям мащаб в Англия и Европа, която привлича вниманието към България.

Между 1881 и 1883 г.  той защитава Търновската конституция и се противопоставя на нейната отмяна, защото смята българите за политически зрели и способни за демократично управление. През 1885 г. подкрепя напълно акта на Съединението и предупреждава правителствата на съседните държави да не се противопоставят на „свободната волеизява“ на българския народ. 

В самото начало на улицата се намират Цар-Симеоновата градина, най-големият градски парк под тепетата,  както и голямата изложбена зала Галерия 2019. Точно срещу нея е и номер 1 – Дома на науката и техниката. Сградата е издигната за дом на Научно-техническите съюзи през соца.

Построена е в средата на 80-те години и е интересна с видимите си бетонни колони и греди, които носят широките тераси. През 90-те там се помещаваше Лъки Синема, което по-късно затвори, а преди няколко години постройката прие и единственото арт-кино на Пловдив LUCKY Дом на киното. 

Всичко по темата може да видите в единствения дигитален гид за града под тепетата Lost in Plovdiv.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Един коментар

  1. Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- https://e.vg/alman

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина