АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Кои са новите места за сватби в Пловдив

2 500 гости посрещнали младоженци в Панаира

Над 1700 двойки са сключили граждански брак под тепетата от началото на годината до момента

Коронакризата накара хората да се лишат от доста неща, но не и от Любовта. Над 1700 двойки са сключили граждански брак в Пловдив от началото на годината до момента, това показва прекрасната статистика на “Радостни обреди”.

“Определено има увеличение на броя на сключените бракове през 2021-ва година, в сравнение с 2020-ра”, съобщи пред Под тепето Чудомира Пинджева – директор на общинското предприятие.

Наш репортер завари ритуалните служители да украсяват Дома на младоженците тематично за идващите Коледно-Новогодишни празници. Те превърнаха Дървото на любовта в зимна приказка.

Г-жо Пинджева, има ли мераклии да сключат брак по време на предстоящите празници ?

За месец декември до момента са проявили желание да сключат брак 41 двойки, като на 30-ти има 3 броя записани ритуали, за сега. Около Коледа също има запитвания. Има мераклии, които искат точно на Бъдни вечер, или точно на Рождество да се врекат, но точно тогава ние не работим.

Каква е тенденцията в настоящата година, има ли увеличение на браковете ?

Определено има. След странната за всички ни 2020-та, през този януари нещата тръгнаха както обикновено – с 21 бракосъчетания, за сравнение предходната година бяха с едно по-малко. Тази година през февруари имаше лек спад, ако ползваме миналата за база, разбира се: 97 за 2020 и 73 за 21-ва. През март съответно цифрите са 125 на 80 брака.

Големите разлики се явиха, когато се обяви извънредното положение и локдауна. Тогава през март имаше едва 45 сватби, а т.г. бяха 83. Много хора се отказаха, други преместиха датите за лятото или през настоящата година. Всички бяхме в шок и не знаехме какво да очакваме.

През април миналата година, когато разрешиха отново ритуалите, имаше такива, които държаха на датата. Церемониите се правеха във фоайето с маски, шлемове и ръкавици само със свидетелите. Така си казаха “Да” 29 двойки. През април 2021 т.г. имаме сключени 90 брака.

Май м.г. са 57, а тази 126, Юни, съответно 142/170. Лютото нещата бяха доста интензивни. През юли настоящата година 287 нови семейства, а през предходната 201, август за старата – 268, а за новата – 303 брака. През септември са съизмерими 230/232, числото за октомври и през двата периода е еднакво – по  140 церемонии.

Този месец до момента има записани 95 двойки, а за декември са 45, но със сигурност ще станат много повече. Декември много хора си идват от чужбина и решават да изпразнуват празниците, да се видят с родата и да сключат брак.

Идва друг феномен – нова огледална дата. Какъв е интересът към нея ?

За 22.02. 2022 има вече 6 записани двойки. За сравнение на 20-ти февруари 2020-та, тогава 20 двойки се врекоха във вярност.

Тогава Под тепето ви разказа историята на Антония и Николай, които избраха точно този ден да станат съпруг и съпруга.

Има ли отлив заради новите цени на услугата, които бяха гласувани в края на октомври от Общински съвет ?

Не. Новите цени са в сила от 15-тина дни и вече работим по тях.

Увеличението е минимално и е само за  делничните ритуали. 60 лева беше самият ритуал преди, а 6 лева е пакетът от документи. 6 лева е увеличението. Сега е 72 + 6, или 78 лева.

Изнесеният ритуал има леко увеличение от 246 на 264, плюс 6-те лева за пакета документи.

Ритуалът за лежащо болни хора обаче го намалихме.

Тук има известна неяснота. Става дума за хора с ТЕЛК, трудноподвижни или хора, който към дата за сключване на брака са на легло ?

По-скоро за хора, които наистина им е невъзможно да дойдат тук до Дома. Този ритуал е за 24 лева, като преди беше 48.

Имало ли е такива случаи през тази година ?

Да, миналата седмица аз присъствах на един такъв ритуал в Тракия. Много мила двойка, пожелавам им от сърце да имат здраве и да се наслаждават на любовта си. В момента ситуацията беше такава, че човекът не можеше да дойде тук и го направихме в дома им в съвсем тесен кръг – свидетели и 2 длъжностни лица от наша страна.

Случаи на сватби в затвора имало ли е тази година ?

Да, преди няколко дни беше последната. По спомен около 3-4 ритуала имахме тази година.

Къде се правят, в някаква специална зала, в столовата ?

Аз специално се съм ходила. Винаги ми е било любопитно да отида, за да знам как се случват там нещата. Знам, че има някаква малка зала, тип заседателна. Хубавото е, че след това партньорите имат възможността да останат насаме. Мисля, че даже  за 24 часа , но за да бъда сигурна ще трябва да попитам. Любовта граници няма.

А най-интересното място за изнесен ритуал, има ли нови локации през годината ?

По-скоро бих казала, че има очертаващо се ново място и това е обновения фонтан на Бунарджика с мечката. 4 – 5 ритуала това лято направихме там, а преди не бяхме правили. Много красиво се получи.

Друго интересно от годината – въпреки че аз смятам, че има смесване на институциите, но пък удовлетворихме желанието на младоженците – в двора на църквата “Св.св. Константни и Елена”. Първо венчавката беше в самата църква вътре, а отвън те си бяха подготвили красива, арка и маса и украса, където ние направихме ритуала за гражданския брак.

От Митрополията нямаше ли проблем с това съчетаване на двата ритуала ?  

Не, дори мисля, че те им бяха предложили да направят гражданския брак в двора на църквата.

И тази, и миналата година Къща Хиндлиян в Старинен Пловдив е много харесвана  от младоженците. Инициативата ни “Море от Любов” – също, за поредна година се проведе в градинката до Аптека Хипократ в Стари град. Пеещите фонтани, Цар-Симеоновата градина и въобще всички Възрожденски къщи са традиционно харесвани от двойките и техните близки.

Вечерни или дневни са в по-голямата си част изнесените ритуали ?  

Водят се вечерни, но работното време за изнесени ритуали е до 19 часа. Лятото в този час още е светло. Е, не че нямаме и сватби, които закъсняват с повече от час.

Тържествата свиват ли се откъм гости ?

Тази тенденция е от няколко години, но тази имахме сватба с рекорден брой гости. Младоженци и техните близки посрещнаха 2500 човека в плата в Панаира. Булката бе е с толкова обемна рокля, че пристига с карета.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина