АктуалноБизнесБългарияЖивотНовиниПод лупа

Кое е по-изгодно: банков превод или алтернативна платформа?

Повече от 2 милиона наши граждани живеят извън страната, а една от най-важните услуги за тях е изпращането и получаването на пари от и за чужбина. Банковите услуги непрекъснато поскъпват, като това влияе пряко върху финансовото състояние на потребителите и ги кара непрекъснато да търсят варианти за трансфер на средства. Проучване* на Асоциация „Активни потребители“ разглежда алтернативните варианти, които са значително по-изгодни от тези на банките. За целта от сдружението са проучили условията за парични трансфери от и за страна от ЕС, както и към САЩ.

Основни форми за парични преводи

Търговски банки

     Търговските банки предоставят услуги за трансфер на парични суми. Характерно за тях е рязкото повишаване на таксите през последните години, което принуждава потребителите да търсят алтернативи. В настоящото проучване бе използвана извадка от три български банки, като е използвана информация от официалната страница на съответната банка. Важното, което трябва да се отбележи, въпреки по-високите такси и бавните трансфери, е, че банките са все още едни от най-сигурните начини за превод на пари.

Пощенски парични преводи

     Пощенските парични преводи са алтернатива на изпращане на пари в България и отвъд като такива услуги предлагат Еконт, Speedy, Easypay, Български пощи, Western Union, Интайм и други, като техните офиси могат да бъдат открити из страната. При този тип услуга се изисква физическо изпращане на парите и физическо получаване. Някои от компаниите предлагат и онлайн транзакция, но това спада към параграфа с компаниите за паричен трансфер.

Онлайн банки

     Онлайн банките са алтернативни варианти за изпращане на пари. Това са банки без физически клон, които ви предоставят международен IBAN, и може да извършвате голям набор от същите дейности, които и в традиционните банки, като паричен превод в страната или чужбина. Интересното при тези банки е, че имат ниски такси за преводи и ниски месечни такси. Онлайн банките, които могат да обслужват български граждани са Revolut, BunQ, Monese, Wise и други. Някои от необанките (онлайн банки) нямат месечна такса за поддръжка, освен ако не изберете премиум версия на услугите им. Онлайн банките подлежат на лицензионен режим в държавата, в която оперират, като следва да се регистрират в регистър на БНБ.

Компании за парични трансфери

     Следващият вид са компаниите за парични трансфери. Отново Western union, Easypay, Български пощи и други предоставят такива услуги, като разбира се те имат физически клонове. Разбира се с развитието на технологии не е нужно да напускате дори комфорта на дома си. Компаниите като Venmo, Moneygram, Paysera, OpalTransfer, Paysend и други предлагат услуги за парични преводи към цял свят и са изцяло базирани онлайн. Western union и Еконт също имат онлайн платформа, чрез която може да се изпращат пари. Интересно е, че някои от компаниите предлагат да изпратят пари до определено физическо бюро в определената страна и град, откъдето получателя да изтегли валутата на ръка.

     Важно е да се отбележи, че таксите на тези онлайн компании са сравнително ниски в сравнение с традиционните банки, защото са специализирани именно в трансфера на пари и имат значително по-ниски разходи от банките. Paypal е изключение, което не позволява парите да бъдат изтеглени, а единствено ползвано като разплащателно средство – като дебитна карта.

     Компаниите за парични трансфери подлежат на съответствие с европейските регламенти, когато предлагат услуги на европейски граждани, и в зависимост от законите на страната, от която оперират. Това гарантира сигурност на потребителите, че няма да бъдат измамени! Въпреки това бъдете бдителни за съмнителни сайтове и компании.

Други алтернативи

     Други алтернативи за изпращане на пари са новото поколение дигитални портфейли. Портфейлът на Google позволява на потребителя да пазарува онлайн и във физически магазин, като може да се ползва и за паричен превод до други хора с такъв портфейл. За съжаление тази възможност за изпращане на пари на Google Pay и неговия конкурент Apple Pay се предлага само в САЩ, Индия и Сингапур. Други портфейли също са налице като Samsung pay, но към този момент, не се предлагат тези услуги на българския пазар.

     В таблицата по-долу са отразени условията при които може да се изпрати примерна парична сума от 100 евро от България към чужбина чрез различни типове доставчици.

Проучване на парични преводи
ИмеИзпращане до страна от ЕС 1000 евроИзпращане до САЩ 1000 евроТакса / валутен курс / допълнителни условияФизическо получаванеОнлайн изпращане
Пощенски парични преводи
ЕконтСамо БългарияСамо България1.2% от стойността на паричния преводДАДА
СпийдиСамо БългарияСамо България1.2% от стойността на паричния превод, минимум 1.80 BGN.ДАДА
ИнтаймСамо БългарияСамо България2.4% от стойността на паричния превод плюс 7.20 BGN.ДАНЕ
Български пощи23.50 EURНе е възможноОт 2.76 % до 10.00 %Фиксиран курс 1 EUR = 1.9558 BGNДАНЕ
Easy payМежду 20 и 35 EUR20 EURПо курс 1.9610 BGN = 1 EURДАДА
Western Union2 EUR2 EURПо курс 2.00 BGN = 1 EUR1.00 BGN = 0.5001 EURДАДА
Онлайн банки
РеволютБезплатно към Револют сметкаБезплатно към Револют сметкаКъм не-Револют сметки 0,7 % в ЕС и 2,3% извън ЕСНЕДА
BunQ0,70 EUR5 EURВиж раздел таксаЗа САЩ получателя заплаща 5 EUR споделена таксаНЕДА
MoneseБезплатно чрез профила в Monese20 EURЗаплаща се и валутната разликаНЕДА
WiseОколо 5 EURОколо 5.80 EUR0.46 BGN + 0.53% от сумата.Заплаща се и валутния курс.Такса за получаване на щатски долари.НЕДА
Компании за паричен трансфер
VenmoБезплатно чрез приложениетоБезплатно чрез приложението3% такса при ползване на кредитна картаНЕДА
Paypal2 EUR2 EURФиксирана услугаНЕДА
Moneygram3,06 EUR online или 4 EUR за физическо получаване + валутния курсБез такса при онлайн / 4 EUR при физическо получаване.Заплаща се валутния курстрансферът за САЩ е по курс 1.0000 BGN = 0.5508 USDтрансферът за ЕС е по курс 1.0000 BGN = 0.4906 USDДАДА
PayseraБезплатно7 EURВъзможни са допълнителни таксиЗа САЩДо 10 хиляди = 7 EUR Над 10 хиляди = 10 EURНЕДА
Opaltransfer2.5 EUR + валутния курсНе е възможноЗаплаща се валутната разликаНЕДА
Paysend1,50 EURНяма таксаЗаплаща се валутната разликаНЕДА
Търговски банки
ДСК20 EUR30 EUR2%, мин. 6,14 EUR за ЕС1%, мин. 30 EUR за САЩНЕДА
УникредитЗа цял ЕС2,55 EUR – чрез физически клон0,51 EUR – чрез онлайн платформа22 EUR + 9 EUR такса – чрез физически клон10 EUR + 9 EUR – чрез онлайн платформаВъзможни са начисляването на допълнителни таксиЗа САЩ0,22%, мин. EUR 22, макс. EUR 375 + 9 EUR такса на място в клона0,10%, мин. EUR 10, макс. EUR 200 + 9 EUR такса – онлайнНЕДА
ПИБ15 EUR15 EUR0.15%, мин. 15 EUR, макс. 200 EURНЕДА

Забележка: Таблицата отразява актуална информация към 01.02.2023 г.

Коментар на резултатите от проучването

     След сравнението направено по-горе става ясно, че най-скъпо предлагана услуга за трансфер на пари е в банка ДСК, Български пощи и Easy pay. Най-изгодни изглеждат услугите на онлайн банките, като за ЕС – Paysera, а за САЩ – MoneyGram.

     С развитието на технологиите във финансовия сектор се появяват алтернативи на скъпоструващите услуги на традиционните банки. Потребителите вече не са зависими от банкови институции, за да могат да изпратят пари на свой роднина или приятел в чужбина. Тези алтернативни варианти позволяват на потребителите да спестяват пари за едни и същи услуги. Още повече услугата за превод на пари става все по развита, над която стремглаво се увеличават усилията на големите технологични гиганти. Това довежда до по-сигурна, по-изгодна и по-бърза услуга, която обхваща все по-големи мащаби на разпространение из света, свързвайки всяко едно кътче.

Нашият съвет

     Преди да ползвате някоя от платформите, моля вижте източника на информация, от където сме въвели стойностите на тарифите на компаниите. Важно е да се запознаете с всички условия, които тези компании предлагат. Възможни са промени, както и да бъдете таксувани за получаване на плащане от друга страна!

     Някои от компаниите не взимат такси за превода, но уловката е в курса, по който обръщат към щатски долари. Бъдете бдителни, когато превеждате, в случай, че курсът, който те предлагат, е значително неизгоден. Ползвайте платформи, които показват курсовете на валутите в реално време. Българският лев е фиксиран спрямо еврото на стойност 1.95583 лева за 1.00 евро или 1 лев за 0.51129 евро. Обърнете внимание какъв е валутният курс на платформата.

     Препоръчваме Ви да обърнете внимание, че нашите данни са ориентировъчни и при различни суми могат да се получат различни разходи.

     Друго важно нещо, на което трябва да се обърне внимание, е платформата, която използвате. Вероятно е да ви начислят различни такси, ако изпращате пари на различни платформи, а някои платформи могат да правят парични трансфери само към същата платформа. За всеки случай прочетете информацията свързана с условията на ползване на платформата, предоставена на официалната уебстраница на компанията. При използване на кредитна карта има вероятност някои от компаниите да ви начислят високи такси. Обърнете внимание!

     Прочетете внимателно условията на всяка платформа и искайте допълнителни разяснения от компаниите, като ползвате техническата поддръжка, където е възможно.

Полезно: Сравнявайте тарифите на различни компании за една и съща услуга и използвайте най-изгодната.Информирайте се за условията на компаниите.Използвайте най-новата финансова технология – някои от онлайн банките нямат месечни такси и могат да се ползват за безопасно пазаруване онлайн.Използвайте услугите на традиционните банки само ако не откриете по-изгодни и безопасни варианти.Следете коя от компаниите предоставят най-бързо услугата.Обърнете внимание на платформата, която ползвате, и се уверете, че няма да ви бъдат начислени излишни такси.Следете валутния курс, по който компанията превежда вашите средства. 1 евро по фиксирания валутен курс на ЕЦБ е 1,95583 лева
*(Методология на изпитването)В проучването участват: 19 търговски субекти, предлагащи услуги за парични трансфери – 3 търговски банки, опериращи с физически клонове; 4 онлайн банки; 6 компании за паричен трансфер и 6 бр. фирми за пощенски парични преводи. Събрани и анализирани са условията на тарифите за парични преводи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина