Кметът: Глобени сме 1,5 млн.лв. от УО на ОП “Региони в растеж”

Актуално Власт Градът Новини Под ножа

По думите му вината е на предишното градско управление за неправомерно изхарчени средства за облагородяване в зона Марица – Юг

За санкция от Управляващия орган по оперативна програма “Региони в растеж” на стойност 1 500 000 лева към Община Пловдив, съобщи днес кметът Здравко Димитров по време церемонията за връчване на сертификат за инвеститор „клас А“ на PPS Manufacturing.

Нова фабрика за медицинска техника на стойност 20 000 000 лева строят в Пловдив

Той оповести новината за глобата в края на коментар по повод тегленето на нов дългосрочен дълг от общината, като един от аргументите защо е нужно да се вземе кредит.

“Пловдив не разполага с много голям бюджет. Не сме София,” заяви Зико и допълни, че подобни санкции затормозяват работата на управата на града.

“1,5 млн сме глобени от Региони в растеж, сега трябва да ги плащаме. Неправомерно изхарчени от предното управление, който е изпълнявал проекта,” опита се да обясни той.

На допълнителни журналистически въпроси за повече яснота кой е отвърна:

“Вложени са там около Марица, както казах, тоя проекта по Региони в растеж – междублокови пространства. Били са уведомени, че не трябва да ги харчат, изхарчили са ги и сега от наблюдаващия орган получихме писмо, че трябва да ги върнем и то бързичко, в срок от две седмици.”

Писмото е получено преди една седмица, уточни градоначалникът.

Неприятно, но ей такива доста изненади, коментира Димитров и допълни, че “и за Европейска столица на културата има да плащаме още.”

Колко, попитаха присъстващите журналисти.

Има там доста неща, отвърна кметът.

“Не знам дали знаете, аз още встъпвайки в длъжност на 3-ти, още на следващия ден бях глобен като физическо лице. На 4 получих първата глоба.”

За какво, попитаха журналистите.

Ми, така, отвърна Зико.

Той съобщи и за друга актуална санкция, която се дължи от общинската хазна. Става дума за “500 000 лева за ДПО- такси от Община Родопи, които не са вкарани и носим ние санкциите.”

Тази глоба идвала от факта, че е променен законът и Пловдив като голяма община е оператор на сметището, от което следва, че сме длъжни да събираме, поясни Здравко Димитров.

По думите му нямаме право на регресен иск срещу Родопи, но администрацията търси начин да накара малката община да си плати.

“Вина има предишното управление, но ги плащаме ние, всички граждани”, категоричен бе градоначалникът.

Споделете ни във:

5 thoughts on “Кметът: Глобени сме 1,5 млн.лв. от УО на ОП “Региони в растеж”

  1. Типично по герберски-все предното управление е виновно,това че са изпълзяли от една и съща герберска кочина-чиста случайност

  2. чичо Зику и Здравка Картечарката - будисти от класа, но разичтат на данъкоплатецът да им сложи лябец на софрата каза:

    Сега ги ВЪРНИ ти, та евем в бастуна гламав.

  3. Зико, нали обеща ревизия на Тотев и каквото се намери към прокуратурата? Какво стана – само мрънкаш, ама реални действия няма!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.