АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

Кметът: Вървим към придобиване на 81-те декара в „Отдих и култура“

Ще бъдат направени пазарна оценка и правен анализ за придобиване от Общината на частните 81 декара в парк „Отдих и култура“. За това са се договорили днес кметът Здравко Димитров и собствениците на имота от „Тея Инвест“. Оценка и анализ ще се изготви и от двете страни, за да се реши каква ще е следващата стъпка. Очаква се това да се случи до 10-15 дни.

„Договорихме се, срещнахме разбиране от фирмата да вървим към придобиване на собствеността от общината след изготвяне на пазарна оценка и правен анализ. Те разбират, че има напрежение, от което никой няма полза. Длъжни сме да се съобразим с гражданите. А и аз винаги съм искал да имаме зелени площи в града и съм го отстоявал“, заяви Здравко Димитров след 30-минутната среща с представителите на „Тея инвест“.

Докато двете страни се договаряха, под терасата на заседателната зала вървя протест в защита на парк „Отдих и култура“, при засилено полицейско присъствие.

„След като бъдат представени пазарната оценка и правния анализ, допълнително ще направим среща с представители на групите в Общински съвет, както и с представители на сдруженията, които са отвън, които се интересуват. Лично аз съм на мнение, че този терен трябва да намерим начин да бъде придобит от общината. Има и други такива терени- Адата, стария плаж, зоната за Втори гребен канал“, добави Зико.

По какъв начин общината ще придобие частния имот от парк „Отдих и култура“ кметът уточни, че това ще се разбере на по-следващ етап. Не изключи и варианта за дарение на парцела от страна на дружеството, за каквото призоваха днес от гражданската инициатива „За парка“.

„Държа да бъде придобит по законен начин от община Пловдив. И да се остави зелено пространство за всички, такова, каквото го помним. Нямаме намерение да го протакаме, тъй като напрежението е голямо. Ако имат желание да го дарят, няма кой да откаже“, заяви кметът.

Зико подчерта, че от фирмата нямат намерение да строят в 81-те декара. „Нямат намерение при така създалата се обстановка да създават напрежение на общината и гражданите“, добави Димитров.

Градоначалникът съобщи, че 50-те декара в парка, които общината придоби срещу 7 апетитни общински парцела, вече са актувани като публична-общинска собственост. Заяви, че не знае дружеството вече да има конкретни инвестиционни намерения за въпросните седем имота. Той не коментира изготвената пазарна оценка от общината за тези парцели- общо близо 7 милиона лева.

„Заслужава си, защото спечелихме зелена площ, която всички искаме, в която никога нищо няма да се построи. А тези декари все някога ще се застроят. Оценката я казват оценителите, аз съм завършил друго, не съм оценител“, коментира Здравко Димитров.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

6 коментари

 1. Или как нагледно се прави : с чужда пита , помен … цар е зиката на кметските схеми и кражби за милиони…иска да задмине чомака и ди тоти,,,, има още 300 дни, може и да успее

 2. Все по-победоносно Градът с баскетБОЛНИЯ мозъклия върви към …ПРИДОБИВАНЕ.

  ЦАРСКИЯ ОСТРОВ.

  ДЖЕНДЕМ ТЕПЕ.

  Международнио Мострен, майно льо!

  ТРИхълмието, ГЕРГОВото!

  Голямото ПРИДОБИВАНЕ на градски транспорт = трамваи, метро, тротинет/велосопеди; ТРОЛЕЙБУСИ

  Как / #КОЙ ни издокара така, че да „придобиваме“ неща, на които сме изконните собственици…?

  Ами ТУНЕЛА няма ли да го придобием (от арх. Гергов)?

  1. Файтони отлично запазени;

   Рикши почти неупотребявани;

   – изгодно, може и на изплащане!

   Под наем магаре за пешеходна зона -добър характер, средна възраст, женствено- за пенсионери и соц. слаби!

   Стив, 032656712 след пладне, по икиндия 644267

   1. Освен магарицата с нейното магарче, предлагаме (цена след наддаване) световно известното за пешеходни зони, за променади, жълти павета, гребни жабуняци, колодруми и хиподруми

    ЧЕРВЕНОТО „ПОНИ“!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина