АктуалноЗелен градИзбор на редактораНовиниОбщина Пловдив

Кметът помечта за река Марица – ВИДЕО

Брифингът в коритото подплаши къмпингуващи. Кемпер с мотор и туристи посрещна делегацията, дошла да обяви началото на почистването

Почистване на растителността в градската част на коритото на Марица стартира сутринта от северния бряг на реката под Железния мост, съобщи Николай Талигаджиев – представител на софийската фирма, която спечели поръчката за изпълнение – „БКС Озеленяване“.

За да обявят началото на дейностите, които ще продължат 90 дни, на брифинг в реката дойдоха кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, зам.-кметът по екология Иван Стоянов, по строителство инж. Тошо Пашов и по транспорт Савина Петкова.

Брифингът в коритото подплаши къмпингуващи. Кемпер с мотор и туристи посрещна делегацията, дошла да обяви началото на почистването.

В района на жп моста вече са премахнати високите дървета и храстите. На трасето, което предстои да се почисти с дължина около 6 километра ще работят близо 30 служители на фирмата с различна техника, уточни Талигаджиев и разказа подробности за задачите и предизвикателствата, които стоят пред изпълнителите. Вижте ги в следващото видео.

От фирмата са категорични, че няма да пипат местата, в които птиците гнездят.

Гаранции по отношение на запазване на екоравновесието даде и ресорният зам.-кмет. Иван Стоянов разказа, че междуведомствена комисия комисия, която включва несамо еколози – представители на „Зелени Балкани“, Дружеството за защита на птиците, общинската дирекция „Екология“, ОП „Градини и паркове“ и строителни инженери, ще следи постоянно процеса на работа. На места ще се правят временни подходи, за да се влиза на островите, поясни още той.  

„Зоната около реката е с голям потенциал и ние тепърва ще взимаме решения за приобщаването и развитието ѝ“, коментира от своя страна кметът Костадин Димитров. Вижте в следващото видео визията му за това.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина