АктуалноКриминалеМненияНовиниПод ножа

Клошарите, самонастанили се в баня Орта Мезар, си запалиха огън в паметника на културата (ГАЛЕРИЯ)

Вдигнаха пожарната на крак за втори път в рамките на седмица

Собственикът на банята Радослав Бозуков: За пореден път през последните дни слагам вериги и катинари

Клошарите, самонастанили се от известно време в старата еврейска баня Орта Мезар, си запалиха огън в паметника на културата днес следобед и вдигнаха пожарната на крак. Гъст пушек се изви над хамама, който вече повече от 15 години чака по-добро бъдеще. Отзовалите се на сигнала огнеборци заварили бездомниците да се топлят около огън, върху мръсни дюшеци в единствената покрита част от постройката, в дъното срещу входа. „Идваме тук втори път за седмица. Отново си бяха запалили огън предния път”, обясниха пожарникарите малко след като загасиха пламъците, пред дошлите на мястото на инцидента полицаи. Дойде и един от собствениците Радослав Бозуков, който обясни пред Под тепето, че трудно се справя с нашествието от бездомниците.

„В последните дни за пореден път слагам вериги и катинари, но ги режат и разбиват. А връзвам вратите със солидни устройства. Не знам как го правят. Не мога да сложа СОТ, тъй като след големия пожар през зимата на 2016г. банята няма покрив и всяко едно паднало листо ще задейства охранителната техника. В сградата няма и електричество, заради огнената стихия преди години. Мисля да зазидам вратата, но те ще намерят начин да прескачат дуварите и отново да пребивават вътре”, коментира Бозуков.

От банята бяха изведени трима роми- мъж на инвалидна количка, жена, която му асистираше и по-възрастен мъж, който по думите на жената запалил огъня. Те извадиха лични карти за полицейската проверка, а служителите на реда се заеха да им пишат предписания. Униформените посъветваха собственика да обезопаси по-добре сградата, а той отговори, че прави всичко по силите си и по всякакъв начин се опитва да изгони неканените гости.

„Страх ни и от коронавирус”, обясни мъжът в инвалидната количка незаконното си присъствие в паметника на културата. „Чакаме на Жилфонд”, допълни го жената, която му асистираше.

Припомняме, че старината чака по-добро бъдеще от повече от 15 години, откогато собствениците й се опитват да осъществят идеите си за нейната реставрация и превръщането й в галерия със сцена и кафене. По думите на Радослав Бозуков, проектът за банята е съгласуван в НИНКН и в момента преписката е в общината. Това се случва след почти 10 години процедури.

Името си постройката приема от махалата в която е била издигната по времето на Османското нашествие по нашите земи. Хамамът „Орта мезар“ е наречен на едноименния квартал, който започва да се населва след завладяването на града от османските турци в края на XIV век. Банята е една от четирите най-стари живи сгради в Пловдив. Според историческите данни тази обществена баня е построена през ХV-XVI век. Обявена е за паметник на културата от местно значение. Орта мезар означва средното гробище, тъй като всяка нова махала по бреговете на река Марица си имала и място за покойниците, така се редували: квартал с гробище.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. То хубаво собстменикът на банята се оплаква… да идат да питат и собствениците на 19ти век – заведението отсреща, където са се приютили след палежа на банята…

    Само да попитам – ако аз подпаля частна собственост – паметник на културата – ще ми искате лична карта и ще ми вземете интервю или ще ме арестувате и ще плащам като поп?!
    КОГА ЩЕ СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА С ТЕЗИ ХОРА? Като крадат, палят и убиват, а ние им напишем предписание? СРАМОТА

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина