АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Каназирева връща решението за застрояването на терена на бившия завод на Кока-кола

Областният управител Дани Каназирева връща решението на ОбС – Пловдив за изменение на ПУП /подробния устройствен план/ на  терена на бившия завод на Кока-Кола – срещу кметството на район „Източен“ в Пловдив /между бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Шести септември“/, който е на площ 48 декара.

Според мотивите решението  е незаконосъобразно в частта за одобрените устройствени показатели, които са завишени.

„В гласувания ПУП се предвижда Кинт,  определящ максималната разгърната застроена площ, да е 4, а по Наредба №7 на МРРБ, която регламентира устройство на територията в частта производствени територии, коефициентът е 2,5. Отделно от това, решението на ОбС противоречи на Общия устройствен план на Пловдив, където  максимално допустимия коефициентът е фиксиран на 3, а максималната плътност на застрояване е до 50 процента. В гласувания ПУП е завишена до 70 на сто“, обясни инж. Данчо Желев от Областна администрация.

„Или ако следваме нормативната база и общия устройствен план, собственикът на терена може да построи 106 хиляди  квадратни метра, а с гласуваното решение квадратурата се увеличава на 170 хиляди квадратни метра“, допълни Каназирева. По думите й презастрояването е един от основните проблеми на Пловдив.

Фирма на Ангел Куков ще строи на мястото на бившия завод на Кока Кола

„Досега има приети редица ПУП-ове, които вече са влезли в сила и не може да бъдат отменени. За тези обаче, които сега се разглеждат и представят, трябва категорично да се прилага ОУП и нормативните актове. По този начин се защитава обществения интерес“, уточни областният управител.

Тя е категорична, че в крайна сметка трябва да се научим да спазваме закона и да мислим дългосрочно, защото презастрояването крие риск за цялата инфраструктура и градска среда.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Презастрояването е в интерес единствено на големите строителни предприемачи и на обслужващите ги общинари. Пловдив се пръска по шевовете. Събрахме икономически емигранти от цяла България. В резултат задръствания, мръсен въздух, влошени условия на живот. Вместо да се грижат за равномерното развитие на регионите, някои предпочитат да си пълнят чекмеджетата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина