АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Какво ще стане с Водолаза и Младежка?

Част от обектите на улицата остават до реализиране на проекта за облагородяване

Тя ще се превърне в пешеходна зона с паркова среда и атракциони

Пазарът в сегашния му вариант няма да съществува

Администрацията на район „Централен“ е в процес на подготовка за облагородяването на улица „Младежка“. Дейностите стартираха още по време на изолацията. От тогава се изпращат предписания за премахване на празните обекти и преместване на работещите само от едната страна на улицата.

До реализацията на проекта за реконструкция част от търговските обекти ще продължат да работят, обясни пред репортер на Под тепето кметът на район „Централен“.

„В момента подготвяме заданието за проектиране на ул. „Младежка“, съобщи Георги Стаменов.

Голямата част от хората сами премахват обектите, проблемът е че оставят тонове боклук.

За месец от ОП „Чистота“ там изнесоха 60 тона отпадъци, като това не е задължение на ОП-то, а на търговците. Извозване на боклук и строителни материали от там се извършва всеки ден, видя репортерът ни.

„Работещите павилиони засега остават, но в бъдеще улицата ще се превърне в красива пешеходна зона с различни атракциони, по подобие на бул. „Марица-юг“ -със зелени пояси, детски площадки, атракциони и места за отдих. Така „Младежка“ ще се превърне в притегателен център за малки и големи. Пазарът в сегашния му вариант не се предвижда да остане. Евентуално ще има десетина маси само за земеделски производители или фермерски пазар, веднъж седмично от 16 до 18 часа“, разказа за проекта Георги Стаменов.

На въпрос дали култовата кръчма „Водолаза“ ще остане, райкметът коментира, че архитектурно в сегашния си вид, тя не се връзва със съвременната визия.

„Най-вероятно тази емблема на 90-те ще изчезне. Ако остане в проекта, като петно за заведение, ще е в различен архитектурен стил“ – обясни той. 

Припомняме, че след заповедта на министъра на здравеопазането, че заведенията на открито могат да работят, Водолаза отвори и там се завърнаха не само редовните клиенти.

По думити не Георги Стаменов първо се връчват констативни документи с предизвестие, а след 14 дни на собствениците се дава заповедта за събаряне. Даваме възможност на хората с работещ бизнес да се престуркурират, да намерят ново помещение и да се преместят. Сами можете да забележите, че празните помещения, които бяха под блоковете, започват да се наемат.

Все още има свободни от ляво по посока към Гребната база, показа проверката ни.

Според търговците, които плащат наем на Общински пазари, изискването е да преместят сергиите си именно от лявата страна на Младежка, докато работят все още там.

„Младежка“ няма да се отваря за излаз с кръстовището с „Шести септември“ и „Васил Априлов“. Тепърва предстои да се изготви проект за реконструкцията на улицата, уточни още районният кмет.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

6 коментари

  1. С водолаза и Младежка трябва да стане единствено възможното – водолаза вън, а Младежка озеленена и без маси на търговци.

  2. Какво ще стане с пазара и Водолаза на Младежка?
    Ами какво да стане, както каза г-н Стаменов ще се премахнат, и правилно до гуша ни дойде от тази напаст.
    Чакам с нетърпение да видя новия европейски облик на улицата превърната в парк за отдих на гражданите!

  3. Браво кмете, направете мястото красива алея, без базар, но махнете и този невицеприятен Водолаз, и не поставяйте на негово място друга кръчма, защото кръчми бол, зеленина трябва !

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина