Облагородяват междублоковото пространство в карето на ул. “Прогрес” и бул. “Копривщица”

Актуално Градът Новини

Сериозни ремонтни дейности в микрорайона не е имало 50 години

90 места за паркиране ще има в квартала

Изцяло нов асфалт, тротоари, осветление, паркоместа и оформяне на зелените пространства – така ще се промени карето между бул. “Копривщица”, ул. “Прогрес”, бул. „Шести септември“ и ул. „Младежка“. Облагородяването на микрорайона започна днес, като символичен старт на дейностите дадоха заместник-кметът по строителство на Община Пловдив Пламен Райчев и кметът на район “Централен” Георги Стаменов в присъствието на хора от квартала.

“Това е една от зоните, която допреди 2 години беше затрупана с тенекиени гаражи, припомни райкметът.”

Георги Стаменов уточни, че работата ще продължи около 30-ина дни, като движението в улиците няма да бъде спирано.

На този микрорайон не е обръщано внимание в последните 50 години. Припомняме, че миналата седмица в двора на кметството на район „Централен“ се състоя обществено обсъждане на проекта за реконструкция.

Живеещи на бул. „Копривщица“ обсъдиха първата от 50 г. мащабна реконструкция в микрорайона с кмета Георги Стаменов

На площадката пред блок 36 днес дойдоха и жители на квартала, които не са били на обсъждането и на място задаваха въпроси на кмета Стаменов какво ще се случва. Сред тях имаше такива, които питаха колко паркоместа ще се обособят. 90, отвърна им райкметът, като поясни, че част от тях ще са в обособени джобове, като ще има тротоарно пространство от 1,5 метра за пешеходци.

Възрастен господин възропта, че според закона им се полага едно паркомясто за инвалиди, а само в неговия блок били трима.

“Законът е едно, животът е друго! Очаквайте скандали!“, заяви изнервеният жител на квартала, който влезе в гръб на репортера на Под тепето и се опита да избута диктофона му с перване по раката.

Той бе поканен на разговор допълнително, за да се търсят възможности за решаване на проблема.

На място ще работи фирма „Драгиев и Ко“, както и фирма „Виделина“, която ще реконструира тротоарите и пешеходните пространства. Едната има договор с Община Пловдив за уличните ремонти, а другата с район “Централен” за тротоарите. Това поясниха райкметът и ресорният зам.-кмет на върпос на възрастен мъж от квартала “вярно ли е че обекта ще се изпълнява от различни фирми”.

Ще се ремонтират старите и ще се изградят нови дъждоприемни шахти, за да се осигури по-ефективно отводняване в участъка. Ще бъдат поставени високи бордюри, които да спрат превръщането на зелените площи в паркинг за автомобили. При облагородяването на градинките, ще бъдат премахнати саморасляците и ще се засадят нови растителни видове.

След символичната първа копка Валя Лазарова, представител на майките от квартала изнесе топла питка и почерпи строителите и администрацията.

„С благодарност от майките, ние виждаме какво се прави. Благодарим ви и за игрището и детската площадка на съседната улица,“ каза тя на смаяните кметове и строителни работници.

С шоколадови бонбони посрещнаха новината за нова детска площадка в Мараша

После подкани и журналистите с думите „Така повелява традицията“.

Договорът, по който ще се изпълняват ремонтите дейности е от шестте милиона лева за асфалтиране в целия град. Заместник-кметът по строителството Пламен Райчев заяви, че политиката на новата власт е не само да се ремонтират големи и възлови булеварди, но също така и улици и междублокови пространства.

Инвестицията в района е близо 260 000 лева.

Следващата част, която ще бъде ремонтирана в този микрорайон, е кръстовището на булевардите “Шести септември” с “Васил Априлов”, съобщи зам.-кметът Пламен Райчев.

Една и съща фирма ще работи и на двата обекта, като на кръстовището предстои да бъде подменена основата, тъй като има пропадания и улягания в източната част. Няма да се изгражда кръгово кръстовище, защото пешеходното преминаване ще стане много трудно, а освен това ще се забави и автомобилното преминаване, обясни Райчев.

Споделете ни във:

1 коментар за “Облагородяват междублоковото пространство в карето на ул. “Прогрес” и бул. “Копривщица”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.