Какво да правим в Пловдив (20.05– 26.05)

Актуално Живот Новини

Тази седмица в Пловдив ще посетим Панаира на занаятите и ще се насладим на куклен театър на открито

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

20 май

Пролетен панаир на занаятите в Пловдив 2022г

„Панаир на занаятите“ се провежда ежегодно в две издания – пролетно и есенно с основен организатор Регионална занаятчийска камара със съдействието на Община Пловдив.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Ул.11-и август

19.05 – 22.05.2022

6Fest Plovdiv 2022 X | Фестивал за улични изкуства

Юбилейното десето издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще представи 20 събития, от които 16 работилници и открити класове и 4 спектакъла. За първи път фестивалното издание ще бъде общо 7 дни в три последователни седмици. Основната фестивална програма ще бъде от 20 до 22 май, а допълнителната, посветена най-вече на работилници за непрофесионалисти в уличните изкуства – на 14, 15, 28 и 29 май. Участие ще вземат близо 80 артисти от 12 групи, както и един самостоятелен артист.

В духа на европейската карнавална традиция основното събитие на фестивала е карнавален парад по главната пешеходна улица на Пловдив “Княз Александър І” с участници от различни формации от фестивала – танцьори, циркови артисти, артисти на кокили.

Участие в десетото юбилейно издание ще вземат Ashton Ka, Пътуващ театър “Скрин”, Цирк „Играчка-Плачко“, Combino Project, The Center (Пловдив и Велико Търново), Dance Home, Emotion Dance, Sleepwalkingz, Театър на огъня и сенките Fireter, Танцово студио “Дуенде”, студио “Пантарей”, група за исторически възстановки “Първи Италийски легион”, Театър „Хамелеон“.

14/05/2022 – 15/05/2022

20/05/2022 – 22/05/2022

28/05/2022 – 29/05/2022

Опера „Кармина Бурана” от Карл Орф

под диригентството на Йордан Камджалов

клавирно дуо Генова – Димитров

Музикална лаборатория за Човека

GENESIS ORCHESTRA

Детски хор при Италиански лицей

Мая Василева-Четрокова – диригент на хора

След създаването на “Кармина Бурана” Карл Орф пише на своя издател Шот: “Вие можете вече да унищожите всичко, което съм написал по-рано и което, за съжаление, Вие сте напечатали. С “Кармина Бурана” започват моите събрани съчинения”.

Със специалното участие на световнопризнатото клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров.

Йордан Камджалов и дуото Генова – Димитров имат дълга и успешна история на съвместни концерти и записи.

През октомври 2017 г. са удостоени с най-престижната награда за класическа музика в Германия Echo Klassik, заедно Симфоничния оркестър на БНР в категория „Запис на концерти от 20/21 век“, а през 2019 година получават номинация за друга престижна европейска награда в звукозаписния свят – Opus Klassik, за чието отличие има принос и създадения от Йордан Камджалов GENESIS ORCHESTRA още с първия си запис.

Античен театър – Пловдив

20:00 часа

Изложба „Скулптурата сега – Пловдив 2022“

Градска художествена галерия – Пловдив продължава реализацията на една от своите важни програми – представяне на известни пловдивски артисти, работещи в различни стилови направления в отделните визуални изкуства. В две последователни години досега екипът на галерията осъществи при голям интерес на посетители и специалисти специализираните колективни изложби: „Графиката сега – Пловдив 2020“ и „Живописта сега – Пловдив 2021“. Автор на идеята и куратор на изложбите е Моника Роменска – художник и дългогодишен уредник в галерията.
Високата стойност на реализацията беше оценена с Награда „Пловдив“ през миналата година (за графичната изложба).

Сега предстои откриването на третата експозиция, посветена на пловдивската скулптура. За участие в проекта „Скулптурата сега – Пловдив 2022“ са поканени 21 автори от различни поколения да представят свои знакови пластични произведения и работни рисунки. Творците са свързани житейски и творчески с Пловдив и областта. Стремежът на куратора е това своеобразно изследване да обхване цялото разнообразие от теми, художествени техники и стилове, уплътняващо представата за високото ниво на пловдивската скулптура. Същевременно чрез селекцията се насърчават млади автори, които сега се утвърждават в тази сложна и трудна сфера на изкуството.

Участници: Атанас Колев, Васил Маргаритов, Гроздан Илков – Графа, Димитър Рашков, Димитър Чонов, Евелина Петкова, Жорж Сопаджиев, Иван Иванов, Иван Тотев, Лина Маджарова, Лора Пармакова, Любен Хранов, Милена Бочукова, Огнян Читаков, Саркис Нерсесян, Свилен Костадинов, Стефан Ненов Стоян Заваринов, Цветелина Ангелова, Цвятко Сиромашки, Янко Ненов.

Изложбена зала „2019“

18:00 часа

20.05 – 18.06.200

Mixology with Special Guest Nikos Hliapas

Специален гост зад бара ще бъде Nikos Hliapas с 4 изкусителни летни коктейла, които е подготвил с Otto’s Athens Vermouth, Votanikon Gin и Skinos Mastiha Spirit. Наздраве! За музиката ще разчитаме на нашия резидент Yours Truly.

Club Fargo

20:00 – 03:00 часа

DJ Skill at The Post

Този петък ни гостува DJ Skill

Бар Пощата

20:30 – 03:00 часа

Street Music with D-Phrag, Toppy & Manu 20.05.2022

На 20 Май зад пулта в Bally Club застават D-PHRAG, TOPPY & MANU! Селекцията им гарантира една незабравима вечер! Започваме партито от 20:00 часа със свежа и позитивна селекция на улицата, а след 23:00 часа, гост диджеите ще продължът своя специален сет горе в клуба!

Bally Club

20:00 часа

21 май

Socialist Architecture Tour

Обиколката на социалистическата архитектура е фокусирана върху стиловете на строителство от периода 1944-1989. Заедно ще разгледаме някои от най-важните обществени сгради в Пловдив като примери. Ще можем да се насладим на монументалното изкуство, което ги украсява, и да разберем повече за функциите им по време на комунизма. Също така ще наблюдаваме промяната на самия режим чрез промените, настъпили в архитектурата.

След това се отправяме към паметника Альоша на връх Бунарджик тепе, откъдето ще се насладим на прекрасна гледка.

Това е безплатна пешеходна обиколка на английски език.

Кметството (пл. Стефан Стамболов 1)

11:00 часа

Guest Night: Nikos Hliapas

Тази събота гост барман в бара ще бъде Никос Хляпас.
Посланик на марките Skinos, Otto’s Athens Vermouth и Gin Votanikon за България.

Бар Пощата

20:00 – 00:00 часа

F.O. & Peeva LIVE / VOID / PLOVDIV

F.O. & Peeva LIVE
DJ SET : BLAJO
ENTRY : 10 lv.

Club VOID

22:00 часа

Cocktails Party with Здравко Сойтаров 21.05.2022

Навръх Св. Св. Константин и Елена зад бара ще застане добре познатият ни Здравко Сойтаров, който ще се погрижи да погали сетивата ни с уникалните си коктейли. Партито ще стартира от 20:00 часа пред входа на BallyClub, а от 23:00 часа продължаваме горе в клуба.

Bally Club

20:00 часа

22 май

Куклен театър на открито в парка за деца от 3 до 103 години

Куклен театър „Барса“ кани малчуганите, техните родители, баби и дядовци, батковци и каки на безплатни детски представления в три пловдивски парка, в три поредни дни, в които ще гледат три различни куклени спектакъла.

Подбран е най-удобният час за Уважаемият малък зрител. Входа за всички очаквани наши гости е свободен. Театралната игра вплита базови за детското развитие и възприятия модели, поднесени забавно с много музика и усмивка. Разбира се, не забравяме и намигването към по порасналите гости. Представленията са с продължителност 45-50 минути, а след това предстоят забавни игри и танци. Идеята е малкият зрител, чрез преживявания да опознае заобикалящият го свят. Кукленият театър проповядва ценности и дава важни житейски уроци докато ни забавлява. Всяка история пресъздадена в приказка, чрез куклени герои ни дава велика поука: Да запазим детското и човешкото в себе си! Въпреки всичко! Въпреки всеки! Представленията въздействат не само на основният ни малък на възраст зрител, но и на придружаващият го мама, татко, баба, дядо, батко, кака“, споделя Елисавета Тошева – Гергинска от театър „Барса“, който съществува от 1998 г., а представленията му са предназначени предимно за детската аудитория.

Камерна сцена Пловдив 2022

За пореден 12 път, екипът на платформата заявява намерения за безкомпромисно силен сезон в рамките на годината с фокус върху млади, талантливи и вече доказали се артисти на европейската джаз сцена.  След успешния единадесети сезон през изминалата 2021 г. посветен на новите проекти на български джаз изпълнители, днес организаторите отправят поглед към музиката на Европа.

Програма:

Васил Спасов трио
С участието на:
Васил Спасов – пиано
Петър Славов – контрабас
Атанас Попов – барабани

Culture Hotspot Milcho Leviev – къща Иван Черноземски, ул. „Цанко Лавренов” 5

19:00 часа

23 май

Моноспектакъл „Болки на душата“

Превод: Меглена Боденска
Режисьор: Роберт Янакиев
Сценография: Ива Гикова
Музикално оформление: Роберт Янакиев
Мултимедия: Теодор Киряков
С участието на Сашка Братанова

„Болки на душата“ е моноспектакъл, който изследва страданията и самотата на една жена, в чийто живот започват да се преплитат минало и настояще, реалност и илюзия. Който ни провокира да погледнем отвън навътре и отвътре навън. В който всеки може да открие частичка от себе си и да преоткрие душата си. Спектакълът е наситен с възходящо градиращи събития, които пренасят зрителя във вътрешния свят на една изстрадала жена. Пренасят го в душата Ѝ, изпълнена с терзания и мъка. „Високият интелект на Бергман е в тази жена, на която Ѝ е трудно да съществува в този живот. Обвинява себе си за това, че е сложна, че си въобразява. Но точно това я прави интересна. Една сложност, натовареност прави човека любопитен. Кара те да го загледаш. Опростяването води до еднаквост“, споделя Сашка Братанова. „Душата не се вижда, тя се усеща. Текстът се опитва да събуди душата… Надявам се, гледайки представлението, всеки да види някакъв свой проблем и да получи просветление как да го разреши“, казва голямата актриса.

Театър Хенд

19:30 часа

Всички препоръчани събития от единствения дигитален, двуезичен гид за града под тепетата може да видите в Lost in Plovdiv.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.