Какво да правим в Пловдив (05.11– 11.11)

Актуално Живот Новини
Тази седмица в Пловдив ще танцуваме през уикенда и ше тестваме знанията си през седмицата

Снимка на корицата: Stanimir Petkov Photosmile

05 ноември

Bachata Friday @Vintage House

Заповядате този петък на Bachata Party във Vintage House!

Нека да се съберем заедно, да послушаме хубава музика и да се социализираме.

Вземете си удобните обувки и доброто настроение

Вход 5лв

Vintage House

21:00 – 00:00 часа

DJ Todd at The Post

DJ Todd се завръща зад пулта в бар, за ударна доза танци.

Бар Пощата

21:00 – 02:00 часа

VAROLA at BALLY CLUB

Петък зад пулта ще застане Varola, в чиято селекция ще чуете мелодичен и ритмичен deep/tech с дълбоки бас линии, преминаващ през динамичен groovy tech, понякога с испански и ориенталски елементи, достигащ до underground и tech house звучене.

Bally Club

21:00 – 03:00 часа

06 ноември

Plovdiv GuitArt Festival 2021: Концерт на Павел Щайдл

Рецитал на известният чешки класически китарист, когото ще видим и чуем за първи път на българска сцена!

18:30 часа

Plovdiv GuitArt Festival 2021: Концерт на „Real… mente Napoli“

20:00 часа

Bee Bop Café

Изложба „Красотата на Япония“

Изложбата ще представи пред широката публика цветовете и красотата на Япония чрез две от най-красивите и интересни японски изкуства – кири-е и темари.

За почитателите и практикуващите Кири-е в България, изложбата е истинско събитие по няколко причини – това е първата изложба с изцяло цветни творби. „Красотата на Япония“ е изложба с рекорден брой автори, от които 18 от Япония, което се случва за първи път, благодарение на помощта на галерията “Senga Art & Space” в Япония. Изложбата ще е и най-голямата досега, с над 120 творби.

Рали Донева-Коева – единственият сертифициран от Япония майстор на темари у нас, ще представи своите най-нови произведения. За първи път в изложбата ще вземат участие и ученици на Рали – Силвия Тотова и Ани Иванова.

По време на изложбата ще се проведе съпътстващо събитие – сенсей Маяно Онодера – собственик на гaлерията „Senga Art and Space”ще представи изкуството Кири-е в онлайн лекция на 14 ноември от 12:00 ч.

ГХГ

06.11 – 24.11.2021

Plovdiv Graffiti Tour

Пловдивската обиколка с графити е най -добрият начин да разгледате вълнуващата арт сцена на Пловдив! Чудесна възможност за всички любители на градското изкуство да открият пъстрите примери на града за творчество на открито. Ще научите и повече за художниците зад него, както и за разликите между различните видове графити и уличното изкуство. Обещаваме, че Пловдив ще ви изненада с някои неочаквани гледки! Безплатната обиколка включва не само съвременното улично изкуство, но и стилове, които са били популярни в миналото. Етикети, повръщания, парчета, персонажи, стенописи и сграфито-Пловдив има всичко!

Кметство Пловдив – Стефан Стамболов

11:00 часа

„Дни на музиката в Балабановата къща“ 2021: Ансамбъл “Софийски солисти” концерт

На 6 ноември XII МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” ще представи за първи път концерт в новата изключителна културно-историческа забележителност на Пловдив – Епископската базилика. Значимото събитие включва солистичната изява на именития  Мирослав Петков, заемащ престижната позиция на Първи тромпетист в Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам. В негово изпълнение ще прозвучат барокови концерти – истински шедьоври в предкласиката, като партньор на Мирослав ще бъде Ансамбъл “Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров.

Мирослав Петков е роден през 1989 във Варна. Започва заниманията си с тромпет на 11-годишна възраст при първия си учител Иван Илиев. И още оттогава печели популярност като виртуоз на класическата сцена. След завършването на НУИ „Д. Христов“ във Варна продължава образованието си в Германия при проф. Макс Зомерхалдер. Като студент в Детмолд печели едни от най-престижните световни конкурси, сред които Yamaha International Trumpet Contest, ARD Musikwettbewerb, Concorso Internazionale Citta di Porcia. Мирослав Петков постига забележителен растеж в оркестровата си кариера. След четирите години стаж като първи тромпетист в Националния театър в Манхайм, Германия, през 2016 заема същия пост в Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, където работи с прочути диригенти и изпълнители. Българският музикант е титулуван като един от солистите на новото поколение, с активна артистична и педагогическа дейност в различни точки на света. Интересът му към фолклора и навлизането му в съвременната музика и джаза му дава възможност да свири и експериментира с колеги от многообразните жанрове на музикалното изкуство.

През есента на 2019 Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” представи за първи път у нас новосъздадения Брас квинтет на Кралския Концертгебау оркестър, съставен от водачите на „златната мед” в знаменития колектив: Омар Томазони /тромпет/, Йорген ван Райен /тромбон/, Лауренс Вауденберг /валдхорна/ и Пери Хоугендайк /туба/, в който Мирослав Петков отново заема челно място.

Епископска базилика

18:30  часа

Back to 00’s with Lynn

Събота се връщаме в началото на века със Selector Lynn

Бар Пощата

21:00 – 03:00 часа

TOMMY RIVERRA at BALLY CLUB

Събота за доброто настроение, ще се погрижи Tommy Riverra – винаги добре подготвен да изненадва публиката по най-добрия начин.

Музиката, която го описва се характеризира с дълбоки бас линии, ритмични елементи, енергичен, динамичен и мелодичен House, Deep, Tech, Afro, Electronica звук!

Bally Club

20:00 – 03:00 часа

07 ноември

Дядо вади ряпа – в Пловдив

Любимата народна приказка “Дядо вади ряпа” се преражда на куклената сцена в нов, небивал вариант, изпълнен с музика, смях и ярки персонажи. Присъединете се към Дядото и неговата дружина и заедно ще открием колко ценно е да работим заедно, въпреки различията си.

Спектакъл за деца
Препоръчителна възраст: 2+

Драматизация и режисура: Краси Кирчев
Сценография: Краси Кирчев
Музика: Краси Кирчев и Илко Биров
Участват: Краси Кирчев и Петромил Денев

Билет:
5 лв

Театър Хенд Пловдив

11:00 – 11:45 часа

„Дни на музиката в Балабановата къща“ 2021: „Моята прекрасна лейди“

„МОЯТА ПРЕКРАСНА ЛЕЙДИ“
Музика Фредерик Лоу
Адаптация за квинтет и солисти

С участието на:
ЕДЕЛИНА КЪНЕВА – сопран
МАРЧО АПОСТОЛОВ – тенор
Квинтет ПИЛЕКАДОНЕ – носител на награда „ЗЛАТНА ЛИРА“
МИЛА ПАВЛОВА – флейта
ВАЛЕНТИН МЕТОДИЕВ – обой
ВЕНЕЛИН ПИПЕРОВ – кларинет
ЕВГЕНИЙ ТОНЕВ – фагот
ЯСЕН ТЕОДОСИЕВ – валдхорна

На 7 ноември в Балабановата къща ще оживеят незабравимият сюжет и любимата музика от прочутия мюзикъл “Моята прекрасна лейди”, пресъздадени от креативния и много популярен квинтет “Пилекадоне” и обичаните певци – майстори в жанра – Еделина Кънева и Марчо Апостолов. Аранжиментът е дело на пловдивския именит музикант Пламен Проданов.

Балабанова къща

18:30 часа

Plovdiv GuitArt Festival 2021: Заключителен концерт от Влатко Стефановски

Виртуозният китарист композитор и фюжън музикант продължава да изненадва феновете си. Този път, специално за Plovdiv GuitArt festival, той ще се качи на една сцена с Ян Стефановски и Иван Кукич.

Ян Стефановски, който свири на барабани, е негов син.  Към неформалното музикално образование, което Ян придобива в дома си през целия си живот, той учи в Музикалната академия в Щип, в областта на джаз барабаните.

Иван Кукич, който също произхожда от известна музикална фамилия, свири на бас китара в триото. Кукич учи Музикална продукция и звуков дизайн в Белград.

От началото на 2019 г. двамата млади музиканти заедно с Влатко Стефановски са свирили на повече от 50 концерта в Европа.

На 7-ми ноември, от 19:00ч. и българската публика ще има възможността да се докосне до музиката на македонското трио.

Влатко Стефановски е виртузен китарист, композитор и фюжън музикант, създал свой собствен стил. Това, което го отличава, е неподражаемото съчетание на балкански фолклор, с блус и рок музика. Композира музика за филми и театрални спектакли, като сред безспорните му шедьоври е саундтракът към “Циганска магия”.

Виртуозността на Стефановски е не само в безупречната му техника, а и в усета му да събира светове – изток и запад, рок и фолклор, така сякаш не са чужди едни на други, а елегантно докосващи се полюси, напук на уж далечното разстояние помежду им.

Влатко Стефановски е роден през 1957 г. в Прилеп, Македония, в театрално семейство. Започва да свири на китара на 13, а края на тийнейджърските си години вече е сред основателите на „Леб и сол“ – една от най-интересните групи в богата и качествена роксцена на бивша Югославия.

Досега има издадени 13 солови албума и още 12 с музика за филми. От 1998 г. се завръща към балканския фолклор, но вече през призмата на акустичното звучене, много често в тандем с китариста Мирослав Тадич. Влатко Стефановски използва новооткритата си свобода, за да преследва безброй други музикални проекти с неистова жажда за откриване на пълните възможности на китарата.

Bee Bop Café

19:00 часа.

С всички предложения може да се запознаете в Lost in Plovdiv.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Какво да правим в Пловдив (05.11– 11.11)

  1. да ни забрайти сертифаката и една книжка за четиво, че ще умрете от скука сами….

  2. Снимката е много добра, фонът е жесток! Щеше да е и още по-добра, ако е снимано откъм УХТ и да се обхване целия мост. Пропускате…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.