АктуалноЗабавлениеИграчкиНовиниФотогалерия

Как изкуственият интелект вижда традицията на Йордановден – ГАЛЕРИЯ

Албум, генериран от разширение на чат GPT, показващ визуализации на обредите, свързани със „спасяването“ на кръста по Йордановден разбуни духовете в социалната мрежа.

Галерията е публикувана във фейсбук групата „Пловдивски фотографии“ от един от администраторите ѝ Venelin Dobrev, а това е заглавната „снимка“.

В поста си той обяснява, че албумът, озаглавен „Йордановден-Богоявление“, е създаен с помощта на приложението DALL – E 3.

DALL-E е разширение на GPT (Generative Pre-trained Transformer) и е предназначено за генериране на изображения. Изкуственият интелект има способността да сътворява визуализации от текстови описания. Потребителите могат да въведат текстова подкана и DALL-E ще създаде съответното изображение.

Венелин Добрев пояснява в коментарите, че и имал проблем при поставянето на задачата, който умното приложение не е успяло да реши.

Сто пъти подробно обяснявах какво е българска гайда, но не става и не става„, споделя той.

Вижте как изглежда хвърлянето на кръста според ИИ:

Очевидно е, че за да създаде картините приложението е ползвало и съществуващи обекти у нас. Зрители са разпознали, части от български църкви, манастири, възрожденски къщи и мостове. На места, освен странни духовни лица и медитиращи полуголи мъже в ледени води в поза лотос, се виждат и съвременно облечени хора, наблюдаващи ставащото. Най-изумително е присъствието на чисто гол цветнокож на една от визуализациите.

Ето и част от коментарите под публикацията:

„Сега спокойно различаваме изображенията генерирани от ИИ, но като знам как се развива ще ние е все по-трудно! Пък и хората все повече губят връзка с реалността!“

„Много несъответствия – поп с тъпан, арменски свещеник, кукери… Я по-добре си снимайте сам, че ако видят тези картинки бъдещите поколения…“

За сравнение разгледайте фоторепортажа на Stanimir Petkov Photosmile от празника на река Марица преди два дни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина