Избраният за шеф на „Екобус“ Илко Търпов: Изоставаме от тенденциите в градския транспорт

Актуално Градът Избори 2021 Изпод тепето Новини

Илко Търпов официално оглави „Екобус Пловдив”. Общински съвет възложи управлението на новото общинско дружество на преподавателя в катедра „Електротехника“ в Техническия университет София, филиал Пловдив и в катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане на транспорта“ във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, който единствен се яви на обявения от общината конкурс за длъжността.

Преди съветниците да му гласуват доверие, Търпов застана пред тях, за да представи себе си и да се спре на кратко на концепцията, която е представил пред конкурсната комисия. Изказването му дойде след като независимият Слави Георгиев заяви, че има реална опасност общината да създава кухо дружество и по примера с Инсинератора то да не работи дълги години, но да има ръководител на общинска заплата. „Все още не е ясно откъде ще се търси финансиране на идеята за екологичен общински транспорт, тъй като още нямаме отворени нови европейски програми. Искайте помощ от държавата за „Екобус””, обърна се Георгиев към кмета Здравко Димитров.

„Прецених, че намеренията са истински. Изоставаме от тенденциите, които се развиват в градския транспорт . Много назад от София сме например”, подчерта Илко Търпов пред старейшините в местния парламент. Той допълни, че ще работи по реализиране на идеята за създаването на две нови линии, по които „Екобус” да работи с 20 електрически автобуса, без да се конкурира с частните превозвачи от градския транспорт.

„На този етап конкуренцията с трите дружества не е нужна. С появата на „Екобус” обаче ще накараме и частните превозвачи да мислят в посока модернизиране на автобусния си парк”, обясни той.

„Първо трябваше да създадем общинското дружество и то да има управител, за да може като се отворят програмите да сме готови. Това е пътя, чакаме сега да отворят европейските програми и ще участваме. Нека започнем първо с две линии, а после да надграждаме. Ще оптимизираме максимално транспортната схема”, обясни след гласуването пред журналисти кметът Здравко Димитров.

Заместникът му с Тодор Чонов съобщи, че работното място на Илко Търпов ще е в сградата на „Организация и контрол на транспорта”.

„Там ще му обособим офис, за да може постепенно да създава екип и да се работи по проекта. Ще стъпим на разработката на Световната банка и консултантите за две линии, които приоритетно да извозват ученици. Работим да 20 автобуса. Считаме, че с бавни стъпки Пловдив ще може да се отвоюва мястото на транспортния пазар и да предоставим много по-качествена услуга от тази в момента”, заяви Чонов.

Той добави, че новият директор на „Екобус” има свежи идеи, които ще бъдат приложени в транспортната схема на града. Като например така наречените бързи линии.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Избраният за шеф на „Екобус“ Илко Търпов: Изоставаме от тенденциите в градския транспорт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.