АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораИзбориМненияНовини

Иван Костов в Пловдив: Ако видите политик песимист-не гласувайте за него

Дълга опашка за автографи се изви пред Иван Костов снощи в зала Съединение на Историческия музей. Министър-председателят на България (1997-2001 г.) представи пред десетки пловдивчани в сърцето на Синята крепост новата си книга “Политиката отвътре”. Командира говори за миналото и настоящето в българския политически живот, отговори на въпросите на хората и изкара близо 40 минути с химикал над кориците, за да подписва книги.

Авангардът в нацията ни не е посткомунистическото общество. То е ариегарда. Трябва политиците да застанат отпред и да кажат на хората „Следвайте ни”. Сега политиците казват на хората „Следваме ви”. Обществото не иска реформи. Политиците, които правят реформи, трябва да са готови да си отидат от политиката, но и да си кажат „свърших това, за което дойдох”, заяви пред публиката бившият премиер, при чието управление бяха направени най-големите реформи в България в последните над 30 години.

Костов си спомни как е идвал в Пловдив през 1997 г. и как по пътя към града е нямало нищо, освен трънаци, а сега навсякъде има нови фабрики, търговски комплекси, складове, бизнес. Така той онагледи пътя, който е извървяла страната в този период.

Подчерта, че не трябва да се вярва на мрачните прогнози, които летят като послания от политици и партийни централи.

Оптимист съм по природа. Ако видите политик песимист- не гласувайте за него. В историята има периоди на бърз напредък, но и на връщане назад, на тежък регрес. Със сигурност мога да кажа, че България не е заплашена от такъв регрес. България не е в икономическа криза. Тя е в добър икономически растеж. България е в изключително благоприятно положение в енергийно отношение. Невъзможно е да има криза за ток например, тъй като сме един от най-големите производители на електричество, голяма част от което изнасяме. Цените на природния газ у нас ще бъдат най-ниски в Европа. В изключително благоприятна ситуация сме. България е една от най-силно индустриализиращите се страни в ЕС като относителен дял. Страната е с най-бързо развиващия се IT сектор”, изброи Иван Костов някои от нещата, заради които продължава да е оптимист.

На въпрос на жена от публиката за пенсиите бившият премиер подчерта, че и той се вълнува от темата, тъй като вече е пенсионер. „Но нашата голяма болка са децата. Те отидоха в чужбина. Държавата има много по-голям дълг към младите хора. Как се гледат 2 деца в България?”, попита без да чака отговор Костов.

Отново след въпрос от публиката подчерта, че настоящата система на данъчно облагане не е добра. Спря се и на еврото.

„Няма риск за България да приеме еврото. Основният ми аргумент, че това трябва да се случи, е геополитически. В днешните времена България трябва да е колкото се може по-навътре в Европейския съюз, а не да е в периферията”, коментира Иван Костов.

Смята, че политиците от демократичната общност трябва да търсят съгласие за обединение. „Някой трябва по християнски да прости. Не някой, а всички трябва по християнски да простят. Задачата е политическата система за си върне властта от мафията, която се е настанила в държавните институции”, подчерта бившият министър-председател Иван Костов.   

Той анонсира, че ще има втора част на предишната му книга „Свидетели на прехода”.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина