АктуалноГрадътИзбор на редактораКултура

Инвеститорите трябва да помагат в опазването на сградите

Инвеститорите и местната власт могат единствено да бъдат съмишленици в процеса по опазване на културното наследство. Това заяви арх. Владимир Петров в студиото на „В Капана на Под тепето“, което тази седмица гостува в Градския дом на културата „Борис Христов“. Арх. Петров е ръководител на групата, която изработи Териториална програма за опазване на културното наследство в Пловдив – голямо проучване на потенциалните паметници на културата в града. Програмата бе представена в Пловдив пред множество специалисти и граждани.

Целта ни беше да се срещнем със съмишленици и заедно да изработим една работеща програма – защото само, когато работим заедно в една посока може да се постигне този резултат, заяви Петров. Всеки инвеститор трябва да бъде въвлечен в този процес и да вярва в опазването на културното наследство, само тогава може да се постигне някакъв резултат.

Той разказа и за част от включителните групи културни ценност, сред които и някои по-нови сгради с потенциал за статут, като Партийния дом, Турското консулство, Младежкия дом и Народна библиотека „Иван Вазов“, както и комплексите блокове при старите входно-изходни артерии на Сточна гара или на кръстовището на бул. „Източен“ и бул. „Мария Луиза“.

Цялото интервю може да гледате тук:

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

2 коментари

  1. То не останаха такива наследства, крокодилите – инвести опоскаха всичко, сега и трябвало да се съобразяваттт хахахахаха

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина