Христоматиен пример с аромат на корупцийка на Главната в Пловдив

Актуално Гласове Новини Разследване

Неуважаема администрация, как очаквате пловдивчани да спазват наредбите на Община Пловдив, когато вие не го правите?!

Г-н кмете, обещахте пред свидетели, че ще оставите хората а работят?!

Корупция (от латински: corrumpo – покварявам, развращавам, развалям) в най-общ смисъл е злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване или, по-конкретно – поведение на длъжностни лица, чрез което те или техни близки се облагодетелстват неправомерно и незаконно, като злоупотребяват с поверената им власт. Крайната форма на корупцията е клептокрацията, но тя има една начална точка, много мъничка по размер. Това е корупцийката.

Корупцийката е гадна като хронична алергия! Често първоизточникът ѝ не се вижда. Възпалява се периодично. Неизлечима е, за нея в БГ обществото има само поддържащи медикаменти, които временно облекчават сърбежа и в един момент хората се примиряват със съществуването ѝ. Приемат я като лек дискомфорт и тя се загнездва до живот в битието им. После се настанява в ДНК-то на поколенията.

Христоматиен пример за корупцийка са действията на екип от чиновници в общинската администрация на град Пловдив, които направиха всичко по силите си с натиск, процедурни хватки и измислени изисквания, в разрез с наредбите на общината да махнат два микробизнеса, градени с години, за да настанят други на тяхно място.

Изненада: На мястото на количката за хотдог до Халите сложиха… друг хотдог

Припомняме, че в статията Последен работен ден на количката с хотдог на Малката Главна ви разказахме накратко за управленското решение на Община Пловдив да затвори няколко малки търговци и да ги накара да не работят, защото възнамерява да обяви търг за местата, които са ползвали с години, тъй като администрацията отчитала завишен интерес към тях. Новината предизвика вълна от реакции, а Общността в Капана организира подписка за правото на труд и удължаване на разрешителните на търговците до спечелване на търга за местата. Истината се оказа съвсем далеч от търг и завишен интерес – може да се запознаете с нея в разследването ни Дяволът е в детайлите.

След серията от статии по темата, пред свидетели кметът Здравко Димитров обеща хората му да оставят човека с хотдога да работи и няма да бъде закачан до спечелването на търга за местата. Свидетелите бяха: областният управител Йордан Иванов, пиарите на Община Пловдив, зам.-кметът Георги Титюков и други.

Спази ли кметът обещанието си?

След подадена жалба в Административен съд – Пловдив, срещу поредния отказ от страна на „Стопански отдел“ да поднови тротоарното право на количката за хотдог през април т.г., жалбоподателят е привикан в общината и му е заявено, че ако си оттегли жалбата, ще бъде оставен да работи при две условия:

Първо – трябва непременно да отрежете 1,5 кв. м. от количката и да я направите 3 кв. м, нищо че имате одобрена схема и плащате за 4,5 кв. м. Второ – след като я съкрати, сутрин и вечер трябва да я прибира, нищо че тежи половин тон. Последното изискване е по наредба, първото – не е.

Оказва се това е неписано правило, ако от 13 години изкарваш прехраната на семейството си с  хотдог, в който кренвиршът е запарен и се пъха в дълбочина, в затоплена франзела.

То не важи, ако предлагаш хотдог, в който кренвиршът не е запарен и се пъха в цепанто хлебче надълго. Също така няма проблем да не си прибирате двете колички от по 3 кв. м. и хладилника сутрин и вечер, нищо че такова е изискването по наредба. Ако отговаряте на тези условия от „Стопански отдел“ ще ви дадат личния телефон на този горния, дето се опъва и жали. Вие ще го откриете дори в болница, където са го вкарали неписаните изисквания на екипа на зам.-кмета Величко Родопски и ще си опечете кренвирша, докато е горещ.

Общината чакала разрешение от МК за търга на Малката главна?!

Корупцийката традиционно се асоциира в БГ обществото с кебапчета. В Древния и вечен град тя има нов символ – Кренвиршът!

Споделете ни във:

8 thoughts on “Христоматиен пример с аромат на корупцийка на Главната в Пловдив

 1. И все пак. Пловдив има такова наследство от миналото, че поколения бездарни, безотговорни и дори престъпни управници, тук таме с понякои свестни, немогат да го прекършат. Ще прегътнем и това. И ще продължим.

 2. Защо да си прибират хората количката при положение, че му е дадено право да работи, без да е оказано колко конкретно трябва да работи!?
  Ами нали за това плащат наеми за времето в което да работят.
  Вие виждали ли сте колко много хора има вечер, че ако тогава трябва да я прибира, какъв е смисълът изобщо да дават да се търгува тогава.
  Смисъла според закона е да бъде количка в истинския си смисъл и да може наистина да се мести, не да бъде павилион който да е трайно закрепен! Този закон е малко двусмислен и не се прилага почти от никой във всеки град там където има такива изисквания!
  Грубо нарушение е тогава когато ти излеят фундамент или пък си закрепиш трайно павилиона за земята и си направиш канализация и ел.табло в което да си трайно закачен!
  Хейта е най-лесен, но въпроса е истинския смисъл какъв е!?

 3. Я ела да преместиш количката…имаш ли си представа какво представлява? Пишеш ама без представа.

 4. …трогателничко…

  Освен че е Град на будалите (имаха тролейбуси още от комунистическо; имаха яки масивни майсторски градени работещи хамами още от турско – което струва € / $ ф белите цивилизации) Пловдив придобива преднина като ГРАД НА ЗАБРАНИ, ПРЕЧКИ, ГЛОБИ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТИ …и сляпа омра… пърдом, ХЕЙТРЕД както е задължително напоследък след БрЕксит ингилиз/алабамизацията pLOVEdiv / „together“ = ZUSAMMEN сякаш свършиха ЕВРОПЕЙСКИТЕ РЗИЦИ

  1. Кадърните КАЛИНКИ / гласоподавателки на заплата под десетината ЗАМ-ове и калабалък РАЙ-ове на баскетБОЛНИЯ мозъклия трябва да проявяват признаци на живот (понякога, отвреме-навреме, не много често, по веднаж на работен месец…?!?)

   И понеже толкова могат, миличките, стават бъркотии, нека не им връзваТе кусур!

   Кмету = ХВАЛА!

 5. Освен човека с хот-дога работещ от години на това място, да не забравяме, че и новия тъеговец и още много други бяха принуждавани по различни начини да освободят местата си! Но явно нещо стана и се обърка и всичко стана пълен паприкаш …

  1. И какво стана? Нашите хора са там където искаха..Отврат управление от некадърници.

 6. Работил съм на сергия дълги години на Главната и мога да коментирам, че наистина търговците на преместваемите маси са длъжни да прибират масите след приключване на работният ден. Така че тук корупция няма. Колкото до търга, такава практика бе въведена за първи път от зам.кмет Атанас Славов, но се оказа неуспешен експеримент! Наддаванията стигнаха до космическите 1000 лева, че и отгоре и то за един месец! Подразбира се от самосебе си, че няма как да постигнеш оборот за подобна сума. За този казус може да се изпишат тонове хартия, но тук не е мястото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.