АктуалноВластГласовеГрадътМненияНовиниРазследване

Георги Величков: Не, Пловдив няма да диша по-чист въздух!

Независимият общински съветник смята, че парите, отпуснати за тази цел, са разходвани нецелесъобразно, непрофесионално, а може да се каже и съмнително

„За пореден път Общината доказва, че хората има защо да се съмняват как се харчат или по-скоро от кого се усвояват парите, предвидени за тях!“ – коментира той

Журналистическото разследване на Под тепето Ще диша ли Пловдив по-чист въздух след похарчени 14 милиона лева? Едва ли!, касаещо направеното па Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух предизвика множество реакции от пловдивчани. Потърсихме за мнения и коментари общинските съветници в града под тепетата. Пръв ни отговори независимият Георги Величков.

„Искам да започна първо с две изключително тревожни новини.

1.България ще бъде осъдена за втори път от съда в Люксембург заради мръсния въздух.

2.Много по-тревожен е факта, че страната ни е на трето място в света по смъртност, причинена от замърсяването на въздуха (след Северна Корея и Босна и Херцеговина).

В страната ни всяка година над 8500 души умират преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха. Замърсяването на въздуха е огромен проблем за страната ни, проблем, който за съжаление от години е пренебрегван от управляващите и неглижиран. Неглижирането на този проблем води до увеличаване на белодробните (а ине само) заболявания, особено при подрастващите и намаляване на живота при възрастните.

Замърсяването рефлектира и върху настоящата ситуация с Ковид пандемията, тъй като, мръсния въздух влияе най-вече на нашите бели дробове, които са именно и най-засегнатите човешки органи от Ковид. Конкретно за статията и въпроса към нея.

НЕ, Пловдив няма да диша по-чист въздух, защото за пореден път парите, отпуснати за тази цел, са разходвани нецелесъобразно и непрофесионално, да не кажа съмнително.

От друга страна на фона на увеличаващите се цени на електроенергията се оказва, че и въвеждането на тази програма се обезсмисля. Не съм специалист и не смятам да взимам отношение за това как трябва да бъде решен проблема с нужната категоричност, но мисля, че анализаторите, специалистите, експертите НЕ са си свършили работата добре, защото просто едно закупуването на климатици е решение, което може да бъде взето и от дете във 1-ви клас.

Мога и ще взема отношение по част от разходването на средствата, защото там имам познанията да се изкажа, а именно: Информационната кампания е крайно незадоволителна и в нея никъде не присъства нито един инструмент на електронното управление – няма абсолютно никакво присъствие в социалните мрежи, където днес ежедневно обществото ни търси информираност и където шанса инфорацията да достигне до гражданите е най-голям.

Същевременно са похарчени стотици хиляди левове от екологична програма за разпечатване на хиляди хартиени листове, които идват от хиляди отрязани дървета. Хартия, която просто ще бъде изхвърлена някъде! За пореден път тази програма доказва неспособността на Община Пловдив да борави със съвременните методи за дистрибутиране на информация.

За пореден път Общината доказва, че хората има защо да се съмняват как се харчат или по-скоро от кого се усвояват парите, предвидени за тях! 500 000 лв. похарчени на вятъра или усвоени от „заинтересовани лица“, нито лев похарчен за интернет.

Поисках мнението на онлайн-меркетингов експерт от столицата, който сподели, че срещу 50 000 лв. е възможно да се изготви и спонсорира кампания във Facebook, посредством която информацията да достигне до 300 000 – 350 000 човека живеещи на територията на град Пловдив! Срещу похарчните 500 000 лева за информационна кампания стоят 1654 домакинства! Това е само малка част от начина по който се разходват средствата предвидени за пловдивчани, ако задълбаем в темата на експертно ниво, може да прегледаме и в детайли дали е редно 9 доклада да струват 500 000 лв.“

Още по темата:  

„ Програмата за подобряване качеството на въздуха е огромен провал на стойност 14 милиона лева”.

Общината избира фирма да рециклира печките на твърдо гориво по скандално боксуващия проект за чистия въздух 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. дреме им, тея хлебарки са с по две вили минимум по високите части, там дишат усмихнати - тука идват само за заплати каза:

    Ей оня тупан на снимката( кметя) и кметьовете му – дебилните калинки ше пречистят кислорода хахахаха, спрели боклуци крадливи – гербаци некадърни, комунистически изчадия мръсни…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина