АктуалноИзбор на редактораНовиниРазследванеСъд

Фалстарт на делото срещу бившия кмет на Северен

Окръжен съд го върна на Прокуратурата заради неясноти в обвинителния акт

Ральо Ралев поиска разпоредителното заседание да бъде отложено заради нередовно призоваване на един от тримата му защитници

Бившият кмет на район Северен Ральо Ралев се яви днес пред Окръжния съд в Пловдив на насрочено разпоредително заседание по дело, в което той е обвинен Ральо Ралев отива на съд за търговия с влияние и получаване на подкуп 60 хиляди лева, в съучастие с началника на отдела за инвестиционни обекти по негово време – Даниела Вълова и бизнесмена Иван Делевски от Карлово.

Ралев поиска от съда отлагане, тъй като един от тримата му защитници – столичният адвокат Илиян  Василев, не е бил редовно призован.

Съдия Екатерина Роглекова не уважи молбата с мотив, че присъствието на другите двама негови защитници Сузана Алекова и Христо Ботев е достатъчно и даде ход на съдебното заседание.

В хода на заседанието постъпи искането за прекратяване на съдебното производство, което отправи първо адв. Константин Давчев – защитник на обв. Даниела Вълова. По думите му, в акта на Прокуратурата „липсва хронология на процесното събитие“. Според защитата не са изложени факти кога и къде Вълова е провела срещи с инвеститора. Тези пропуски пречели на обвиняемата да организира защитата си.

Защитата на карловски бизнесмен също се присъедини към искането, както и присъстващите адвокати на Ралев, които бяха единодушни, че пропуските в обвинителния акт нарушават правата на клиентите им. По думите на защитата на екс районния кмет в акта също така има нарушения като едно от тях е неясна документация. Адв. Ботев даде пример, че веднъж се говори за идеен проект, а после за разрешение за строеж и това различни неща.

Съдът реши, че действително са налице неясноти и нарушения в обвинителния акт и го върна на Прокуратурата за отстраняването им.

Решението на Окръжен съд-Пловдив може да бъде обжалвано пред Апелативен съд.

Припомняме, че Задържаха кмета на Северен Ральо Ралев през май 2019-а г, след сигнал на бизнесмен до тогавашния премиер Бойко Борисов, че е бил изнудван от райкмета. Ралев бе освободен от ареста два месеца по-късно срещу гаранция от 150 000 лева. Първоначално разследването се водеше от Специализираната прокуратура, която внесе обвинителния акт срещу бившия кмет през 2020 година в Специализирания наказателен съд. След закриването им делото се гледа от Окръжния съд. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. така става – откраднаха КТБ – то, заемите на града, завлякоха сумати хора с измислените им поръчки “ инхаус“ – сега тоя клетник с два пръста челце ще е изкупителната жертва…и балушите преглъщат на сухо…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина