АктуалноБизнесВластИзбориНовиниРазследванеСъд

Разследването срещу Ральо Ралев тръгнало след оплакване на изнудвания инвеститор до Бойко Борисов – ВИДЕО

Строителният предприемач Здравко Ангелов стигнал лично до Бойко Борисов, по онова време премиер, за да се оплаче, че е изнудван от неговия районен кмет на Северен. След нареждане от лидера на ГЕРБ била стартирана операцията със СРС-та за уличаването на Ральо Ралев. Това стана ясно днес в съда, където стартира по същество делото срещу бившият райкмет.

Ралев пристигна в Съдебната палата в добро настроение и с лека усмивка.

Припомняме, че Ральо Ралев, който бе зрелищно арестуван на 30 май 2019-а година, има повдигнато обвинение за това, че от края на декември 2018 г. до май 2019 г., като извършител, в съучастие с бившия началник на отдела за инвестиционни обекти в кметството на Северен – Даниела Вълова и карловския бизнесмен Иван Делевски, е поискал сумата от 60 000 лева и е приел същата сума – чрез фактическото ѝ предаване от трето лице на Делевски, за да упражни влияние върху длъжностно лице – главен архитект на район „Северен“, за одобряване на идеен инвестиционен проект за изграждане на жилищна сграда в Кършияка на инвеститора Здравко Ангелов.

На днешното първо заседание по делото бяха призовани 15 свидетели, от които се явиха 13. Пръв бе разпитан свидетелят Владимир Ганчев – един от съсобствениците на парцела, наели инвеститора Ангелов преди около 5-6 години да построи кооперация на имота им на ул. „Полк. Дрангов“ и да ги обезщети с апартаменти. Той разказа, че първоначално нещата вървели гладко и след одобряване на проекта е трябвало упълномощеният от тях бизнесмен да извади строително разрешително.

„След половин година започнаха да се забавят много нещата. Здравко беше много притеснен. Накрая каза, че има проблеми, но се грижи за нещата. Единственото, което каза е, че проблемът е свързан с кмета на „Северен“ и разрешителното за строеж. Искал разрешение за строеж, но получил отказ. Видях този отказ, който и ние собствениците на имота получихме по пощата. КИНТ-а не отговарял на височината на сградата, трябвало да е по-малка сградата. Аз няколко пъти се срещнах с архитекта на „Северен“, който се извини, че се бавят, но каза човекът, че нещата не зависели от него и нищо не може да направи. Една година след отказа разбрах от медиите, че Ралев е арестуван. Здравко ми изпрати новината, каза ми, че е бил подслушван, имал
микрофони, за да се води дело“, разказа младият мъж.

По думите му всички собственици на имота обвинявали Ангелов, че нищо не се случва. Ангелов му разказал още, че документите по проекта били иззети за проверка от институциите, а той стигнал до София, до Бойко Борисов, след което са задействали това разследване.

Свидетелят сподели, че Здравко Ангелов му разказал, че Ральо Ралев му казал един израз: „Ти ли си най-големият тарикат да вземеш тази сграда?“, и че няма да му даде разрешително за строеж, ако не даде 60 000 лв“.

В залата стана ясно още, че към момента на имота има построена кооперация от друга фирма по същия проект, без да е изменян КИНТ-а.

Към момента е залата още текат разпити на свидетели, те ще продължат и утре, когато ще бъдат изслушвани и вещи лица.

Тримата обвиняеми – Ральо Ралев, Даниела Вълова и Иван Делевски, заявиха, че ще дават показания след изслушването на всички свидетели и вещи лица.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина