Ето я Арката на Димчо Павлов

Актуално Градът Живот Култура Новини

Монументалната творба чака завръщането си в Цар-Симеоновата градина в базата на „Градини и паркове” зад хотел SPS, в добро състояние е

Чака се единствено решението на НИНКН, за да може скулптурната композиция да се монтира отново в парка

Под тепето най-накрая откри арката на скулптора Димчо Павлов изнесена от Цар-Симеоновата градина през 2015г., при реконструкцията на парка. Дълго време питахме къде точно се намира монументалната творба и как се съхранява, но тя така и не ни беше показана. Знаеше се единствено, че е в някоя от базите на ОП „Градини и паркове”. Днес, със съдействието на директора на общинското предприятие Веселин Козарев и зам.-кмета по култура Пламен Панов, намерихме скулптурната композиция. Тя чака връщането си в Цар-Симеоновата градина в базата на „Градини и паркове” зад хотел SPS.

Не сме я мърдали от тук откакто е докарана, тъй като е изключително тежка, обясни ни служител на ОП-то, който ни съпроводи до творбата на Димчо Павлов, намираща се в зелена площ в общинския имот.  Тя е в добро състояние.

Очаква се Арката отново да бъде монтирана в Цар-Симеоновата градина съвсем скоро. Чака се единствено разрешението за това от НИНКН, тъй като градината е паметник на парковото изкуство. Разполагането на монументалната работа на Димчо Павлов ще е кръговата цветна фигура между фонтана на Деметра и Виенския павилион.

Арката е създадена като възпоменателен знак по повод 100-годишнината от Първото международно пловдивско изложение.

 

Споделете ни във:

12 коментара за “Ето я Арката на Димчо Павлов

 1. “Монументалната творба“??
  Господин Дернев явно не е специалист по темата и не знае как да борави с терминологията, но пък изказва мнение.
  … Ми що пък не, те всички в Пловдив много разбират от изкуство…

 2. Ама хайде пък да не докачака връщането си тая бездарна сдялкана “творба”. Напълниха градската градина с грозни подобни творения.

   1. Древните гърци-ваятели по липса на тежка машинерия са се отнасяли УЧТИВО към Мрамора, като са го изваяли.

    “Арката” (дето не е АРКА никаква) мяза на заводски отпадък в индустриален заден двор. Даже за надгробие не подхожда.

  1. Шеговито ми звучиш, о, 333, та дори някакси закачливо и дори ПОДИГРАВАТЕЛНИ, или . . . ???

   Е АРКАТА може да не е много . . . Милоска (?!?)) но като за ЕСК’19?

   (Ф мойта Британика терминът АРКА има по-други геометрически и статични характеристики: заоблена крива иззидана от единични дялани камъни или тухли -от кирпич не държи- в готически, романски или бароков стил. Но артаджии в Изт. Рум. са НАД тези тънкости)

   Хвала!

  1. НЕ “някой от общината” – всички знаем #КОЙ “естет” отстрани от публичните пространства множество ТВОРБИ НА МОНУМЕНТАЛНИТЕ ИЗКУСТВА.
   Няма да му се потърси отговорност даже за накрадените благинки…
   Колегата “глас” упреква архитекти несправедливо, зашото другояче няма как = = = ГРАД СЕ РАЗВИВА ПО ГРАДОУСТРОЙСТВЕНИ ПЛАНОВЕ ОТ АРХИТЕКТИ.
   Модата Агитки от Ортаци БУТАтели да разчистват и да застрояват е малоумна.

   1. Ха, ха! Склеротичният Ландшафтен АРХИвар със самочувствие на всезнайко се активира отново! Ей, смешник, иди на психиатър! На никого не му пука от простотии те, които пишеш !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.