Епископската базилика в очакване на първите си гости (ГАЛЕРИЯ)

Актуално Живот Култура Новини

Посетителският център е пред приемане на Акт 16

Епископската базилика на Филипопол е почти завършена и вече очаква първите си гости. Дългоочакваното откриване на посетителския център ще се случи скоро. Обектът вече има издаден Акт 15 и е пред приемане на Акт 16. След това остават няколко чисто административни действия, за да може комплексът да отвори врати за първите си гости.

Отвън защитната сграда е напълно завършена, дори със светлинните ефекти. Поставени са всички информационни табла, изработени от екипите на Four Plus и J Point Group.

Доизкусуряват се последните детайли от интериора в частта с мозайките, както и гифт шопа, който ще се намира на финала на туристическия тур от северозападната страна на комплекса.

Дворното пространство е завършено. Същото се отнася за площада около посетителския център. Готова е и уникалната детска площадка, финансирана от EVN, на която вече са поставени специално изработените тематични базиликални табла с игри и за малки, и за големи.

На откритата тераса при второто ниво на Базиликата вече може да бъде видяна изключителната бронзова отливка на Древен Филипопол, изработена от скулптора Теодор Бонев.

Съвсем скоро ще можем да надзърнем и във вътрешната част на обекта, реализиран в партньорство между фондация „Америка за България” и Община Пловдив.

Споделете ни във:

8 коментара за “Епископската базилика в очакване на първите си гости (ГАЛЕРИЯ)

  1. На мен лично страшно много ми харесва. Цялостното усещане около сградата е простор и лекота. Детският кът, изглежда много приятен с тези 3Д пъзели и ще е интересно дали ще заинтригува децата. Самото пространсто което е около улицата изглежда уредено и някак в духа на Пловдив. Честно казано, като се има предвид относително малкия бюджет за този музей резултата е отличен. Винаги ще може и повече, но предвид, че откакто се помня стоеше занемарено, сега е супер. В крайна сметка, всеки един, който критикува има възможността един ден да извади лични средстава и да го направи по още по-блестящ начин.

  2. Най -грозното творение на некадърни архитекти ,проектанти и не знам още какви некадърни ци са участвали в този проект…нищо общо с прекрасният ни градска архитектура и паметници на културата с които толкова се гордеем.Срам за екипа създал този склад и предполагам усвоил голяма част от средствата…нямам думи😡😡😡😡

  3. Макетът е издработен с потресаваща некадърност и от човек, който
    няма понятие от античния Филипопол.

  4. Уникална грозотия покри, иначе ценната археология. Прилича на фабрика на пиле “Градус”. Огромна и тежка сграда, която скри красивите църкви. Поредната простотия на тандема Тотев-Кацарски.

  5. Страхотен обект, гордост за Пловдив. За пореден път благодарение на енергията и смелостта на Иван Тотев да премахне улицата, за да разкрие скритото съкровище на Базиликата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.