АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Дори вековната къща на Калпакчиеви няма защитен статут

Редица вековни архитектурни образци в стил модернизъм, ар деко, ар нуво, нео-класицизъм и сецесион. Това може да загуби Пловдив в самото сърце на града, по начина, по който напълно законно се разрушава 100-годишната къща на улица „Йосиф Шнитер“ с така наречения „План за безопасност и здраве“.

В цялото каре между улиците „Гладстон” и „Май” на юг, „Йосиф Шнитер” и „Княз Ал. Дондуков-Корсаков”, и ул. „Никола Козлев” на запад няма нито една защитена от събаряне сграда. Великолепните постройки попадат в охранителна зона, но нямат статут на единичен паметник на културата и при настоятелен инвестиционен интерес плюс няколко широко затворени очи багерите богат спокойно могат да минат през тях.

Припомняме, че сградата на улица „Йосиф Шнитер”, която към днешна дата е полуразрушена, няма никакъв статут и съответно защита от НИНКН. По данни на „Под тепето“ проектът им е съгласуван с института за паметници на културата, каквото задължение имат, но новата постройка ще се различава съществено от историческата къща. Самият проект стъпва на устройствен план още от 2005 година.

Къщата на Калпакчиеви на ул. „Май“

Същата може да е съдбата и на сградите, покрай които ще ви разходим. Две от тях са изключително знакови- къщата на Мария и Павел Калпакчиеви на ул. „Май” в стил ар деко, построена през 1919 г. И тази на най- важния кмет в историята на Пловдив Божидар Здравков, на улица „Никола Козлев”.

Къщата на знаковият пловдивски кмет Божидар Здравков

Според експерти в сферата на културно-историческото наследство, зоната умишлено е била пропусната при протоколирането на защитените със статут сгради преди десетилетия, тъй като тоталитарната власт е имала планове за тази градска ареа- изграждане на опера или друг обществен комплекс. Същият е и примерът с улица „Цанко Дюстабанов”, където също има много пропуснати ценни архитектурни образци заради очакванията за разрастване на университетския център в района на ПУ и ТУ.    

Ето и самите сгради:

Ул. „Май”

Ул. „Йосиф Шнитер”

Ул. „Никола Козлев”  

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Цялата махала около кино Космос и ул. Гладстон, няма никакъв статут. Всичко това стана възможно заради лудата страст на Тотев да събори магазините пред киното и за да успее беше приет нов ПУП, където е казано, че „там няма нищо ценно“!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина