АктуалноБизнесЗелен градИзбор на редактораНовини

Изненада: Електрическият автобус само се тества в Пловдив

Димитър Чолаков: При поръчка на такива автобуси времето за изработка е 8 месеца

Добрата новината, че Първи електрически автобус по пловдивските улици очаквано предизвика огромен интерес у жителите на града. Свързахме се с бизнесменът Димитър Чолаков* – управител на „Автотранс 2000“, за да предоставим повече подробности на читателите на Под тепето.

Подобна вест не може да не предизвиква надежда и радост. Репортерската ни проверка показа, че поводът за тези положителни емоции все още е далеч и поднесеното в профила на ресорният зам.-кмет по транспорт е само PR-акция за „поредна стъпка към модернизацията на градския ни транспорт“.

Димитър Чолаков

Това са ново поколение автобуси – екологично чисти. Смятам, че еко транспортът е важен приоритет за съвременните градове като Пловдив. Автобусът е произведен в Чехия от фирма SOR. Нашата фирма има договор с представителството на чешката компания в България да го изпробваме по улиците на града. На този етап само го тестваме“, коментира Димитър Чолаков за медията ни.

Той разказа, че автобусът издържа около 240 км с едно зареждане. При една обедна зарядка от 20 минути пробегът достига до 400 км, което е предостатъчно да работи цял ден, каза още бизнесменът. Вътре е оборудван с окабеляване за електронно таксуване. Необходимо е само да се добавят валидатори и се свързва към съществуващата система, поясни Димитър Чолаков.

По думите му, след изтичане на тестовия период, не следва автоматично вливане на електробуса в масовия транспорт на града.

„Ако преценим, че става и поръчаме, то времето за изработка е 8 месеца“, каза превозвачът.

Ето как отговори той на въпроса за инвестицията:

Досега частни фирми нямаха право да участват по европрограми за подпомагане на закупуването на този вид елтранспортни средства, а само общини. Сега се подготвят промени, така че всеки да може кандидатства.“

За сравнение на казаното до тук, ето какво написаха от Пресцентъра на Община Пловдив:

Първият електробус тръгва по един от маршрутите на градския транспорт в Пловдив. Превозвачът „Автотранс Чолаков“ е взел тестово чешки електрически автобус, който беше представен пред зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов и директора на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.

Ресорният зам.-кмет не само разгледа чешката машина, но и седна на шофьорското място.

„Предстои електробусът да бъде регистриран, след което да се оборудва с джипиес, валидатори за билети и карти“, обясни Чонов.

„След всички административни дейности ще подберем една от линиите, които обслужваме, за да пуснем по нея електробуса“, коментира от своя страна шефът на фирмата превозвач Димитър Чолаков.

Електрическото превозно средство е 12-метрово, с 3 врати, с 35 седящи места, осигурени такива и за хора с увреждания, с до 300 км пробег на батерията. Освен това е оборудван с пантограф за зареждане.

Това е поредна стъпка към модернизацията на градския транспорт, съвсем реалистично е чрез „Екобус“ скоро и Община Пловдив да разполага и със собствени електрически коли за превоз на пътници“, добави зам.-кметът по транспорт.

Тук е мястото да напомним, че чешкият производител SOR Libchavy достави 20 електрически автобуса EBN 9.5 на северния областен град Русе. Договорът за доставката им беше подписан на 23 септември 2020 г. в присъствието на чешкия посланик в България Л. Кауцки. А първият от новите чешки електробуси започна редовен превоз на пътници в Русе в началото на юни 2021 г.

Пловдивчани имаха възможност да му се насладят на последния Технически панаир – Къде се сбъдва мечтата на Пловдив за екологичен градски транспорт?

И още нещо това не са първите проби на превозвача Чолаков на електрически автобуси. През февруари 2016-а година пловдивския оператор в градски транспорт получи за тест два чисто нови изцяло нископодови автобуса Isuzu.

Това бе първият път в страната, когато по улиците на голям град се пуска превозно средство от този клас.

По този повод бизнесменът коментира, че новият автобус ще промени качеството и облика на услугата, която трябва да се предостави на пловдивчани…

*Общинският съветник от групата на социалистите в местния парламент Димитър Чолаков е бивш собственик на фирма „Автотранс 2000“ ООД и настоящ мениджър. Компанията обслужваща няколко линии от масовия градски транспорт на Пловдив. Справка в търговския регистър показва, че от 2018 г. той е прехвърлил собствеността в дружеството на брат си Иван и съпругата си Катя, за да няма конфликт на интереси. Преди изборите през 2019-а Чолаков бе съветник в Об С от „Съюз за Пловдив“.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Цялия този предизборен цирк,разигран от режисъора Кмет и артистите от Балшой театър 9тия зам.кмет и директора на ОПОКТ,цели само едно да отвлече вниманието на пловдивчани от нищо случващото се града!От големия грабеж и борчовете от 150мил.лв ,които те подписаха за да ги плащаме ние и нашите внуци!От умишлено унищожения ттолейбусен транспорт и от десетките милиони откраднати субсидии и дотации от общественния транспорт!От нищо случващото се с ОФ Екобус!!!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина