АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градМненияНовини

Министърът на културата още не е подписал заповедите за защита на складовете  

В отворено писмо до президент, министри и главен прокурор проф. Мария Шнитер, адв. Михаил Екимджиев и арх. Петкана Бакалова излязоха с няколко искания относно събитията в Тютюневия град

Проф. Мария Шнитер, адв. Михаил Екимджиев и арх. Петкана Бакалова излязоха с отворено писмо до президента Румен Радев, министъра на културата Велислав Минеков, министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков и главния прокурор Иван Гешев относно събитията в тютюневия град. В него те се обръщат към институциите с пет конкретни искания, като преди това представят пред тях предисторията от последните 6 години- от бутането на склада на „Ориент табако” на „Одрин 8”, през пожара в тютюневия град.

„ Последваха шест години, в които Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство не предприеха никакви действия за защита на Тютюневия град в Пловдив. До 1 и 2 септември т.г., когато под натиска на събитията и в момента на едновременното разрушаване на два от складовете, Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) към Министерство на културата им предостави статут на недвижими културни ценности (ЕНКЦ). За да спасят сградите, експертите буквално се състезаваха с багерите.

Процедурата обаче изисква Заповед на министъра на културата, а такава няма и до днес – месец по-късно. Не са ясни причините за това. Администрирането на процеса не е убедителен аргумент, защото извънредните ситуации изискват извънредни решения. В очакване на заповедта собствениците на единия склад, не само го разрушиха, а изринаха и изнесоха и остатъците от него”, заявяват авторите на отвореното писмо.

Първото им искане е незабавно да бъде издадена заповед от министъра на културата, която да завърши процедурата по предоставяне на статут както на двата потърпевши склада, така и на останалите четири, за които има решение на СЕСОНКЦ.

Настояват още министърът на културата да инициира предоставяне на статут на исторически културни ценности на тютюневи складове на „Ориент Табако” на ул. „Одрин“ №8, на Димитър Кудоглу на ул. „Капитан Андреев“ №2, този на ъгъла на ул. „Иван Вазов“ и ул.“Екзарх Йосиф“, складът на Даниел Шаки на ул. „Г.М. Димитров“ №29, складът на Кочо Попов и братя Михалови и складът на „Никотеа” на бул. „Христо Ботев“ №57.

Авторите на писмото настояват за пълна проверка от страна на министъра на регионалното развитие чрез ДНСК във връзка с одобряването на подробния устройствен план за имотите на двете съборени сгради в началото на септември, както и проектната документация за разрушаването им. Призовават министъра на културата да сезира съответната прокуратура и съдебните органи, като отделно се обръщат и към главния прокурор за реакция.

„ През последните години българското общество води война за своето оцеляване като държава, народ и духовност. Една от знаковите битки в тази война е битката за спасяването на тютюневите складове в Пловдив.

Защо ли? Защото тяхното разрушаване е символ на беззаконието, а без закон няма държава. Защото като част от нашето наследство, те съхраняват колективната ни памет, а без памет няма идентичност и народ. Защото единствено и само културата пази духовността. Тяхната съдба е нашето послание към бъдещите поколения. Води се битка не за сгради, а за държавност”, подчертават в отвореното си писмо проф. Мария Шнитер, дадв. Михаил Екимджиев и арх. Петкана Бакалова.

  .

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина