АктуалноГрадътЗелен градМненияНовиниПод ножа

Необикновените приключения на една велостойка в центъра на Пловдив

Велотранспортът е бъдещето на Пловдив. Това чуваме често от представители на местната власт. Без съмнение екологичното, здравословно и евтино придвижване трябва да е основната цел на общинската администрация в битката с трафика и замърсяването на въздуха. Какво обаче всъщност прави по същество тя, за да убеди все повече хора да оставят автомобилите и да се качат на колела? Към този момент отговорът е нищо. Велоалейната мрежа не се разширява според очакванията. След толкова години все още не е внедрена услуга за споделен велосипеден транспорт.  А общината не поддържа дори наличната към момента велосипедна инфраструктура. Пример за това са множеството изпотрошени велостойки. Като тази в самото сърце на града, на „Широкото” в Капана.

В продължение на месеци единствената в квартала на творческите индустрии стойка за колела  се държеше само на един болт, заради което никой не смееше да върже велосипеда си там.

От няколко дни металното съоръжение не се крепи дори на самотния болт. И се „разхожда” из Капана свободно, с помощта на човешки действия, разбира се.

Кадър от вчера

Ако общината иска да повярваме в намеренията й за развитие на велотранспорта в града, би следвало поне да полага усилия по поддържане съществуващата инфраструктура. За да се качат масово хората на колела е нужно да имат необходимите условия. А сред тях със сигурност не са счупените и необезопасени велостойки, като тази в Капана.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. На никой не му пука за велосипедния транспорт. Теглят се милиони заеми за стадиони, а за инфраструктура, която касае здравето ни не се харчи и лев!

    Срам сте вие в общината! Срам от автото и спортното!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина