Десетокласничка изтръгна сълзи в очите на пловдивчани пред паметника на Левски (ВИДЕО)

Актуално Гласове Градът Култура Новини

Ева-Йоана Стаматова: Левски е най-българското начало на незабравия пантеон на героите!

Ученичката в Х-ти клас на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов” Ева-Йоана Стаматова изтръгна сълзи в очите на пловдивчани, дошли на поклонението пред паметника на Васил Левски, на централната алея на Бунарджика, за да почетат 148-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата.

Досега на микрофона в студения февруарски ден години наред са заставали общественици, историци и културтрегери с различни по стойност и трогателност слова. Девойката сложи в малки си джоб почти всички, които са чели от лист на 19 февруари в краката на Апостола.

Под тепето ви предаде словото ѝ на живо в страницата ни в социалната мрежа.

Преди това, по традиция, в храм „Св. Св. Петър и Павел“ бе отслужена панихида от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров.

Пред събралите на Бунарджика официални лица и обикновени пловдичани, Ева разби традиционните слова на този ден с чистосърдечно написано от нея есе и своето докосващо описание на Левски: “Дякон, който избира борбата пред расото и всява в душите на заспалите нова молитва.”

Вижте цялото й слово в следващото видео:

“Да предпочетеш ближния, да станеш овчар на простодушното стадо, което е загубило вярната посока, да поемеш братския дълг – това в моето съзнание е висш акт на себеотрицание.”

Десетокласничката продължи от първо лице, разказвайки: “всеки път когато четях за гарвана, грачещ грозно, зловещо, плачех… Тогава не знаех, че смъртта не е краят…”

По думите ѝ неговото пространно житие на светец е най-ценният урок по родолюбие, а денят на бесилото трябва да знаем и помним.

“Ден трагичен, но и ден на прослава. Ден, в който да помислим за пътя, по който вървим, да преосмислим ценностите и идеалите си!”

Очаквайте подробности.

Споделете ни във:

7 коментара за “Десетокласничка изтръгна сълзи в очите на пловдивчани пред паметника на Левски (ВИДЕО)

  1. Браво на това прекрасно момиче ! Ева ни дава надежда за бъдещето ! Дано има повече млади хора като нея ! Но какви управници имаме последните 31 години ?! Не ги ли е срам да споменават изобщо името на Левски и да се нареждат на първа линия на честванията му ?! Наши и чужди ограбват бедна МАЙКА-БЪЛГАРИЯ , предали и ПРОДАЛИ интересите и !!! Срам и позор сте , вие г-да за България ! Нямате нито срам , нито съвест ! Но рано , или късно идва Видов ден !

  2. Въспитана е на Родолюбие.Всички родители трябва да въспитават децата си да обичат страната си и историята и.

  3. Прекрасно,мила Ева! Толкова истинско,съкровено,мъдро! Само истинският патриот и родолюбец може да сътвори такива вълнуващи слова ,които да ни докоснат.

  4. Да е, това само на 18 февруари…на 19 всичко е по старо му.. даже не сте и лицемерни вече, жалки сте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.