АктуалноГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Делото, заведено от общината срещу „Индра”, е стартирало в СГС

ОбС прие предложението финансовите корекции за транспортния проект да се покрият с 905 хиляди лева от отделените в капиталовата програма за реконструкция на „Даме Груев”

Общината ще съди испанската фирма и за тях, заяви зам.-кметът Тодор Чонов

„Аз не съм разследващ орган. Има си органи, които ще извършат проверка ако е необходимо”. Така кметът Здравко Димитров отговори пред журналисти на критиките от общински съветници по време на сесията, че не е направил ревизия на предишното управление заради финансовите корекции на стойност 900 хиляди лева, наложени от МРРБ заради неработещата система за таксуване на „Индра”. Местният парламент прие предложението на администрацията тези разходи да се покрият с 905 хиляди лева от отделените в капиталовата програма за реконструкция на „Даме Груев”. Прие се още 150 000 лева за непризнати разходи при реализиране на проект за социални домове да бъдат взети от бюджета за ремонт на Кукленско шосе.

„Знае се кои са виновните за тези санкции”, заяви по време на дебата зам.-председателят на ОбС от квотата на ВМРО Димчо Петров.

„ Защо Здравко Димитров излъга пловдивчани, че ще направи ревизия на предишното управление на Иван Тотев? И защо не е сигнализирал прокуратурата за транспортния проект?”, попита Йордан Иванов от Демократична България.

Независимият Слави Георгиев припомни, че още в миналия ОбС заедно със свои колеги са сезирали прокуратурата за транспортния проект, но резултатът е нулев. „ При тази неработеща съдебна система можем единствено да пием една студена вода”, добави Георгиев.

Владимир Кисьов от ВМРО пък предложи да „се извадят скелетите от гардероба и да се покажат лошите модели на управление”.

„Не са скелети. Живи и здрави са си. Ако по този проект няма осъден, то България не трябва да е в Европа, а на остров Тамбукту”, заяви Николай Радев, председател на групата на БСП в местния парламент.

След като предложението на администрацията мина с подкрепата на 31 старейшини, кметът подчерта пред журналисти, че не му се е влизало в диалог със съветниците в пленарната зала.

„ Не е приятно за бюджета на Община Пловдив да се изплащат такива корекции. Глоба ли е, корекция ли е, в крайна сметка парите изтичат от Община Пловдив към министерството. Трябва да отбележим, че всеки един проект носи такъв риск. Но това са правилата и ние трябва да ги спазваме. Обжалваме всяко едно такова решение. С г-н Чонов се чудим от началото на мандата какво да направим с транспортния проект, как да го спасим. С „Индра” имахме разговор, дойдоха тук, но не постигнахме това, което искахме като споразумение с тях. Ще се съдим и с тях. Ще си търсим правата в съда”, заяви Здравко Димитров.

Заместникът му Тодор Чонов съобщи, че делото срещу „Индра” вече е в ход в Софийски градски съд.

„След като испанската фирма не въведе в пълна експлоатация билетната система ние заведохме дело срещу фирмата за неизпълнение на стойност милион и половина. Изтеглена им е банковата гаранция в размер на 600 хиляди лева. По отношение на финансовата корекция- в договорите с испанската фирма много ясно е записано, че при налагане на финансова корекция от страна на управляващия орган, Община Пловдив ще си търси парите от фирмата изпълнител. Тези близо милион, които бяха изтеглени от нашите сметки, ние ще приобщим към делото срещу „Индра” или ще заведем ново дело. Тези пари ние ще си ги търсим, както си търсим и другите пари за неизпълнението на гаранционните условия по договора. Администрацията е предприела абсолютно всички действия, за да защити обществения интерес със съответните дела и се надяваме да си възвърнем голяма част от парите”, подчерта Тодор Чонов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина