COVID-19 погуби доктор Кирил Еленски

Актуално Градът Новини

Най-необичайното на този вирус, е че е непредсказуем, казал специалистът на пациента си Манол Пейков преди десетина дни

COVID-19 погуби известния пловдивски лекар и бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз д-р Кирил Еленски. Човекът, който много често медиите търсиха за експертен коментар от началото на пандемията, не успя да се пребори с коронавируса. Един от най-уважаваните семейни лекари се е лекувал у дома и до последно е откликвал на телефонните обаждания на безбройните си пациенти. Ето какво написа един от тях в профила си във Фейсбук- издателят Манол Пейков:

Доктор Кирил Еленски. Нашето джипи.

И много повече от това. Безупречен професионалист и мъдър човек, който беше опора за всички ни и глас на разума в трудни моменти, когато паниката пълзи по цялото ти тяло.

Вчера ми се обади, за да ме помоли да му изпратя апарата за обдишване, който бяхме купили за баща ми преди години. С коронавирус съм, искат да ме вкарват в болница, а в момента само това ми липсва, добави. Апаратът би трябвало да е достатъчен, заключи с обичайния си делови тон, макар видимо да се бореше с недостига на въздух.

Изпратих му го веднага.

Уви, не е било достатъчно.

Най-необичайното на този вирус, е че е непредсказуем, ми каза преди десетина дни, когато го посетих в кабинета му. (Думи като “страшен” и “ужасен” той избягваше да използва пред пациентите, предпочиташе по-нюансирани и неутрални епитети.) Другите грипове са като копие под индиго – влезе един човек и вече знаеш как ще изглеждат следващият и по-следващият. При този вирус няма никаква логика – разболяват се хора, които не трябва да са болни, а други, дето по всички показатели би трябвало да са, не са – заключи.

Еленски беше лекар-мечта. Беше като член на семейството ни и след него остава огромна празнина. Сигурен съм, че по същия начин се чувстват стотици негови пациенти. Мисля, че имаше над четири хиляди.

Паметта му ще е светла, защото е вградил себе си в нашите животи. И няма как да не си го припомняме – и ние, и децата ни, всеки божи ден. С топлина и благодарност.

Д-р Кирил Еленски бе семеен лекар от 2000 г. Завършва медицина в Медицински университет – Пловдив. Започва работа в Карлово, където в продължение на 13 години практикува като участъков лекар, завеждащ вътрешно отделение в общинската болница, а след това и зам.-директор на същото лечебно заведение. След това се премества в Пловдив, където има медицинска практика. Бил е заместник-председател на Българския лекарски съюз. Като общопрактикуващ лекар се грижеше за близо 4 хиляди пациенти.

Под тепето изказва искрените си съболезнования на близките и многобройните пациенти на доктор Кирил Еленски! Поклон пред паметта му.

 

 

Споделете ни във:

5 коментара за “COVID-19 погуби доктор Кирил Еленски

  1. Винаги ще го помня с много добро чувство. Това е единственият лекар, който посети моя близка в много тежко състояние, без да и е личен лекар. Почивай в мир, докторе!

  2. Приятели, нямам думи да опиша скръбта си.
    Това е ГОЛЯМ лекар, човек…..Д-р Кирил Еленски
    Лекар е на четири поколения от моето семейство.
    Скръб и поклон…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.