АктуалноГрадътКултураНовини

Бутат втори тютюнев склад с „План за безопасност и здраве“

Той е собственост на „Галакси инвестмънт груп“, които действат с документ, издаден от район „Централен“

В момента, в който върви Специализираният съвет по опазване на недвижимите културни ценности (НКЦ), който взе решение складът на улица „Христо Ботев“ 51 да бъде обявен за единична културна ценност, багери влязоха и във втори склад в Тютюневото градче на Пловдив. Жертва на унищожението става сградата на ъгъла на улиците „Г. М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф“, който пострада от пожар преди 6 години.

Багерът днес разрушаваше вътрешна стена, както и част от страничната фасада на красивата сграда от началото на миналия век.

„Под тепето“ научи, че бутането става отново по схемата от преди седмица със склада на „Христо Ботев“ 51 – чрез „План за безопасност и здраве“, като този път документът е издаден от район „Централен“. Интересно е, че планът е от края на миналата година, но инвеститорът е взел решение да го изпълни днес, 1 септември. Собственик на сградата е „Галакси инвестмънт груп“.

Събарянето съвпадна с провеждането на самия Специализиран съвет по опазване на НКЦ. На него бе решено спешно да бъдат пратени експерти от Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“, тъй като сградата е част от ансамбъл – групова културна ценност.

 

 

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина