АктуалноГрадътНовиниОбщина ПловдивСъд

Поредната пречка пред ремонта на Даме Груев пада – бутат къщата

Сградата спираше завършването на ремонта на улицата. Вижте какво следва и кога се очаква рестарт на работата

Поредната пречка, която се изтъкваше за забавянето на ремонтните дейности по улица „Даме Груев“ е почти преодоляна, след като в началото на този месец Върховния административен съд потвърди решението на първа инстанция в Пловдив, с което бяха отхвърлени претенциите на собственика имота на номер 25, намиращ се в отсечката от ул. „Тодор Александров“ до бул. „Кукленско шосе“.

Постройката от 124 кв. м. спъваше разширението на отсечката и цялостния ремонт на улицата. От фирмата изпълнител „Парсек груп” спряха работа в участъка и заявиха, че докато не приключи съдебния спор и не се намери решение, няма да извършват строителни дейности там. От дружеството съобщиха пред медиите, че когато бъдат бутнати къщите в срок от два месеца ще завърши ремонта по цели участък.

Припомняме, че делото срещу заповедта за събаряне бе насрочено за 9 май във ВАС. Върховните магистрати установяват, че процесната сграда е общинска собственост, а възраженията на касационния жалбоподател в обратен смисъл са неоснователни. Потвърждава се, че отчуждителната процедура е проведена правилно и на наследниците на имота е изплатено парично обезщетение.

Решението на последна инстанция е окончателно и би трябвало да отпуши довършването на дългоочакваната реконструкция. 

Какво следва от тук нататък и кога се очаква рестарт на работата?

Кметът на район „Южен” Костадин Язов съобщи пред репортер на Под тепето, че още в понеделник екипът му е започнал подготовка за обявяване на обществена поръчка за събарянето на къщата. Експертите изчистват условията по нея.

Той припомни, че средствата за премахването на сградата бяха осигурени в бюджета за миналата година и би трябвало да са прехвърлени в тази. Те са в размер на 115 хиляди лева и бяха гласувани от Общински съвет целево.

От казаното става ясно, че ремонтът на „Даме Груев“ няма как да приключи в настоящия мандат.

Можеше ли това забавяне да бъде избегнато?

Експерти от администрацията обаче коментираха пред медията ни, че това забавяне е могло да бъде избегнато, тъй като законът дава възможност да се пусне обществена поръчка с осигурено финансиране и да се впише, че работата започва след решение на съда в полза на общината.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина