АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовиниСпортСпортен Пловдив

Архивни документи и вещи променят футболната история на Пловдив

В града топка се е ритало още преди 1907г., когато е направен първи опит да бъде регистриран клуб Ботев

В разгара на Европейското първенство по футбол, в зала Съединение на Историческия музей днес бяха изнесени писмени и предметни доказателства, които променят футболната история на Пловдив. Според тях, първият опит за регистриране на клуб Ботев е направен през 1907г., но съдът е отказал. А топка в града се е ритало още в годините преди това, сочат архивните документи и вещи, представени днес на събитие, организирано от Сдружение ПФК Ботев. Според тях законово клубът е бил регистриран на 11 март 1912г., но основателите му са били второ поколение ботевисти. Първото е направило опит за създаване на свой клуб пет години по-рано. Като доказателство за това бе представен учредителния протокол, изготвен от първите ботевисти през  1907 година.

„ Благодарение на предоставените документи и артефакти от колекционер, и за щастие ботевист, най-накрая Ботев ще научи своята ранна история”, обясни преди представянето на доказателствата в тази посока Радослав Кошински, председател на сдружението.

Председателят на Ботев от 1912 година Стоян Пухтев детайлно описва футболните страсти от началото на миналия век в града в дневник, от който днес бяха прочетени няколко пасажа. От тях се разбира, че ботевистите получават няколко отказа да регистрират свой клуб преди 1912г. Те стават част от съществуващото тогава в Пловдив въздържателско-доброволческо дружество „Христо Ботев“, като негова футболна секция. До 1909 година ритат топка зад една от градските мелници, след което се преместват на т.н. „Ботева ливада“, намираща се в района около Имарет джамия и Мъжката гимназия. В този период футбол играят още колежаните от „Свети Августин“, както и няколко махленски отбори. Според записките на Пухлев още през 1906 година в Пловдив има официално регистрирани два футболни клуба – „Тримонциум“ и „Стрела“, които по-късно не успяват да се пререгистрират и прекратяват своята дейност. Останалите отбори, съществували в този период, са били тези на „Кубрат“, „Глория“, „Цар Симеон“, „Бенковски“ и „Аполон“.

На днешното събитие се разбра още, че през юни 1911-та ботевистите правят нов учредителен акт и протокол за присъединяване към „Тракийски юнак“, ставайки негова футболна секция под името „Христо Ботьов“. Тогава е създадена и първата емблема, предложена от Георги Пухтев, която се носи в няколко мача, като всеки играч собственоръчно я рисува на бялата си риза. На днешното събитие бе представена и автентична риза с изрисувана на ръка емблема.

Бе показан и друг артефакт- оригиналното знаме, дар от генерал Кирил Ботев, който през 1910 година, разбирайки че в Пловдив е създаден футболен клуб с името на брат му, подарява жълто строево-командно флагче, като им позволява да напишат на него каквото пожелаят. Ботевистите изписват „Дружина тръгва, отива, пътят е страшен, но славен“.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина