АктуалноБългарияНовиниРазследванеСъд

Арестът по случая „Дебора“ бил незаконен

Това реши Администравния съд в Стара Загора. Въпреки окончателното му произнасяне Георги Георгиев остава зад решетките. Определението му дава право да съди държавата

Административният съд в Стара Загора отмени като незаконосъобразна заповедта за задържане на Георги Георгиев, а решението е окончателно. Новината обяви защитата на обвинения за нападението над Дебора Михайлова.

Делото е образувано по жалба на задържания, в която той е поискал да бъде отменен арестът като неправилен, незаконосъобразен и постановен при допуснати съществени процесуални нарушения. Заповедта за задържане била издадена в нарушение на чл.74, ал.2 от ЗМВР, тъй като в преписката не присъствали никакви фактически обстоятелства, които да сочели доказателства за извършено престъпление, пише в мотивите на съда. В заповедта за арест не се съдържали надлежно формулирани фактическите основания за задържането, а такива изобщо липсвали в административната преписка. Съдът е приел, че са били допуснати и съществени процесуални нарушения, които в съществена степен ограничили възможността на задържания да разбере кои били причините за ареста и да се защити. Отбелязва се още, че по делото не били представени и доказателства за причините за задържането, което правело ограничаването на свободата на придвижване незаконосъобразно.

Въпреки решението на Административния съд в Стара Загора Георги Георгиев остава в ареста, тъй като в момента той е задържан със съдебно решение с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Произнасянето обаче му дава право да съди държавата за неправомерни действия спрямо него.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина