Адв. Александър Попчев призова българската прокуратура да стане по-европейска

Актуално Гласове Новини Под ножа Темида

“Сега за всяко решение се иска мярка за неотклонение “задържане под стража”. Такова чудо не е имало и в комунистическа България.“

Българската прокуратура от 30 години познава една единствена мярка – задържане под стража, но има и други, уважаеми колеги, обърна се адвокат Александър Попчев – защитник на един от задържаните за фалшифициране на документи – Христо Лозев, към обвинението и съда по време на пледоарията си с искане на по-лека мярка за подзащитния си.

Пуснаха единият от групата за фалшиви документи в домашен арест

„Нека е по-европейска нашата прокуратура, призова той и допълни, че мярката не е присъда“. С тези думи адв. Попчев призова за по-европейска прокуратура. „В случая става дума за 5 фалшиви документа за самоличност, а се представя като гранде престъпление“, каза още той.

“Сега за всяко решение се иска мярка за неотклонение “задържане под стража” продължи  Попчев. Такова чудо не е имало и в комунистическа България”, заяви още той и се обърна към съда с думите: „Това е ваше дело – да прекратите тази практика. Пред вас са хора неосъждани, работят.“

Съдията по делото Николай Петров вметна, че е възможно един от присъстващите прокурори да стане европейски, визирайки номинацията на прокурор Светослава Пенчева за европейски делегиран прокурор за работа съвместно с Лаура Кьовеши по дела, свързани със засегнати финансови интереси на ЕС, източване и злоупотреби с евросредства.

После в кулоарите адвокатът поясни, че европейската практика е задържането в ареста да става за много тежко престъпление. “Законът дава право на самата прокуратура да определя други мерки за неотклонение. Пълен е ареста с хора, задържани за няколко килограма тютюн. Обаче това е политика на прокуратурата и в края на краищата не е намалена престъпността. Така че европейското е не само да се приказва. Нашият процесуален кодекс е стар. Аз съм бил прокурор до 89 година и такова нещо не е имало както сега, такива задържания. Първо делата приключваха за два месеца. Нямаше задържания за 8 месеца и делата да стоят, да стоят…

Прокурор Пенчева отказа да коментира кандидатурата си с думите, че има дълга процедура и още е рано за говорене.

Пред съда тя обоснова своето искане за постоянна мярка задържане под стража, като изтъкна, че обвиняемите са действали заедно и ако бъдат на свобода, могат да извършат и друго престъпление.

Фалшификаторите на документи застанаха пред съда (ВИДЕО)

Адвокатът на Боян Кабашки: Ще извърши ли друго престъпление? Не- той вече няма да е в органите на МВР

Припомняме, че Пловдивският Районен съд гледа днес мерките за неотклонение на 45-годишният полицай Боян Кабашки и четиримата му съучастници Рангел Сарийски, Борис Ябълков, Христо Лозев и Васил Гайдаджийски, на възраст между 43 и 60 години, прокуратурата поиска най-тежката мярка „задържане под стража“. Групата им е дейставла на територията на Пловдив, Самоков, Карлово и Ихтиман, като срещу 10 хиляди евро са продавали фалшивите лични карти на граждани на Турция, Албания и Тунис, за да влизат в ЕС.

Споделете ни във:

1 коментар за “Адв. Александър Попчев призова българската прокуратура да стане по-европейска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.