АктуалноГласовеИзпод тепетоМненияНовини

Менда Стоянова в Пловдив: Здравето на нашите деца или таралясниците на Европа?

Промяна в ЗМДТ не цели да се събират повече данъци, подчерта тя

Увеличението на данъка за автомобилите било по-малко от цената на една кутия цигари месечно, обясни шефката на бюджетната комисия

Председателят на бюджетната комисия в Парламента Менда Стоянова се опита да внесе яснота и успокоени у електората по отношение на промените в Закона за местните данъци и такси, касаещи автомобилите. Тя коментира недоволството от двойното увеличение на данъка на някои коли така:

„Да, ще има и двойно увеличение, но от 26 на 40 лева.Като го погледнеш наистина е близо 100%. От друга страна обаче е 2 лева месечно. Това е по-малко от цената на една кутия цигари. Ако 2 лева месечно е наказание, значи, ще е наказание за хората“, поясни Стоянова.

Шефката на бюджетната комисия подчерта, че смисълът на промените бил да се въведе един екологичен компонент, който да дава своето отражение върху размера на данъка, за това дали едни автомобил замърсява повече или по-малко околната среда.

„Разделението на автомобилите на стари и нови, и така новите да получат облекчение, а старите –утежнение, аз бих конкретизирала така: Колите , които са със сертификат Евро 4 – това са коли от 2005-а година насам, което прави 13-14 годишни автомобили, всъщност ще имат облекчение с този екологичен коефициент. Увеличение ще имат само онези съвсем стари, които нямат екологична категория, които всички ние знаем, че замърсяват околната среда.“

Най-после трябва да изберем: здравето на нашите деца или таралясниците на Европа, отсече Менда Стоянова.

Тя дори подчерта, че подобен избор – да се купува по-екологична кола – ще допринесе за подобряване качеството на въздуха в Пловдив, който е един от градовете с по-мръсен въздух.

По думите ѝ в последните три години се отчита ръст на минималната работна заплата с 8-10%. „Движим се много бавно, но посоката е правилна,“ заключи Стоянова, която по традиция се включи в откриването на фестивала за младо вино в Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. като толкова мислите за децата, защо не направите заплатите на родителите им подобни на тези в Европа – те сами ще си купят нови коли и няма и да помислят даже да карат стари.

  2. Вдигат данъка на старите коли, а новите джипове товарни – с данък 16лв. Ако мислехте за въздуха, щяхте да намалите данъка на автомобилите на газ, и да вдигнете този на дизелите. Стига лъжи!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина