50 общински съветника поискаха промяна в „Пловдив 2019”

Актуално Власт Градът Култура Новини Под ножа Политика

Слави Георгиев: Нужно е спешно преразглеждане на ръководството на фондацията. То е с изчерпан кредит на доверие, за да разпределя 3 млн. лв.  

Евелин Парасков: УС на фондацията няма кворум и е нелегитимен

50 общински съветника поискаха промяна във фондация „Пловдив 2019” на първата редовна сесия на новия местен парламент днес. С пълно единодушие старейшините приеха предложението на Веселина Александрова от „Демократична България” за спиране на процедурата по програма „Наследство”, през която трябваше да бъдат разпределени средствата от наградата „Мелина Меркури”- 3 милиона лева.

„ Приемането на това предложение е задължително. Управителният съвет на фондация „Пловдив 2019” няма кворум и е нелегитимен”, каза в началото на дебата по точката Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив”.

Стефан Послийски от ВМРО заяви, че отворената покана „Наследство” трябва да бъде спряна, тъй като процедурата за нея е направена набързо, между изборите. Той допълни, че отмяната на тази процедура може да даде ново начало в работата на фондацията, за да могат следващите години да са по-успешни от настоящата 2019г.

Николай Радев от БСП попита какво ще каже Европейската комисия ако това ОбС подкрепи това предложение и дали няма опасност от санкции. Послийски му отговори, че това е малко вероятно.

„Поздравявам Веселина Александрова като вносител на тази точка. Имаме изключително скромна година на Европейска столица на културата. Г-н Димитров, спешно трябва да се преразгледа цялото ръководство на фондацията. То носи вина за резултатите от ЕСК. Очакваме промяната да дойде. ЕСК генерира повече скандали, отколкото позитиви. Това ръководство е с изчерпан кредит на доверие, за да разпределя тези три милиона лева. Трябва да се подбере такъв екип от хора в Управителния съвет, които да се ползват с максимално широко доверие”, заяви независимият общински съветник Слави Георгиев.

Преди да приемат предложението на адв. Александрова с пълно единодушие, съветниците освободиха от УС на фондацията новия председател на ОбС Александър Държиков. Николай Радев от БСП заяви, че групата на червените ще гласува против, тъй като не вижда юридическа причина Държиков да напусна УС на „Пловдив 2019”. „Нормално е да останете там като представител на общинския съвет”, заяви Радев.

„Участвал съм на 100 процента в заседанията на УС. Ще оставя мястото си за моя наследник- следващият заместник-кмет по културата. От сегашната си позиция ще бъда коректив на фондацията. Така ще бъда по-полезен”, отговори Александър Държиков.

Споделете ни във:

2 коментара за “50 общински съветника поискаха промяна в „Пловдив 2019”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.