АктуалноГрадътНовини

Има начин да спре обгазяването на Пловдив от горенето на автомобилни гуми

От реката край Столипиново извадиха хиляди гуми за два дни

Бившият шеф на Чистота мобилизира старите си подчинени и всички отговорни институции

Кметът на пловдивския „Източен“ Иван Стоянов не само е  направил план, но е започнал и действия в борбата за спиране на горенето на гуми, което се случва в района му. Само за два дни от коритото на река Марица край Столипиново са извадени хиляди излезли от употреба автомобилни гуми, разказа той.

Стоянов е направил запитване до РИОСВ-Пловдив дали те имат сключени договори с лицензирани фирми за събиране на този тип отпадъци и в кои дни се извършва извозването им.

Към момента инициатива му се осъществява със съдействието на ОП „Чистота“. Бившият шеф на общинското комунално предприятие е мобилизирал старите си подчинени да събират гумите и да ги извозват на площадката на общинската фирма  „Инсинератор Пловдив”.

Вече са проверени 6-те вулканизатора на територията на района. Съвместни екипи на райкметството,  Шесто районно управление  и Общинския инспекторат ще контролират дали се предава цялото количество излезли от употреба гуми.

„Целта е да преустановим нерегламентираното изхвърляне на гуми в речното корито, където жители на квартала ги горят, за да вземат метала. Затова започваме проверки и на пунктовете за вторични суровини“, заяви кметът на „Източен“ Иван Стоянов.

 

Той припомни, че преди изборите е обещал да работя за намаляване на обгазяването на района и целия град от горенето на стари гуми.

„Ще бъда строг и безкомпромисен към нарушителите, защото една от важните ми мисии е да достигнем европейските норми за запрашеност на въздуха – не повече от 35 дни годишно с превишение на фините прахови частици, а изгарянето на гуми е сред основните източници на замърсяване“, коментира Стоянов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина