16 години не стигат да започне реконструкцията на Орта Мезар

Актуално Забравеният град Култура Новини Разследване
Орта Мезар

Бившата баня Чайка събира институции, наследници и документи на една маса, за да се реши съдбата ѝ

Експерти от Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство, кметът на район “Централен” Георги Стаменов, зам.-кметът по строителство на района инж. Тошо Пашов и вр.и.д. гл. арх. на Пловдив са имали работна среща по казуса с историческата сграда на кръстовището на булевардите „Руски“ и „Шести септември“ преди два дни, разбра репортер на Под тепето.

На нея, след извършена поредна инспекция на сградата е решено да се съберат всички налични документи по институциите и заедно – ведомства, собственици и наследници – да предприемат действия, за да се реши съдбата ѝ.

Припомняме, че от датата на приватизация на бившата турска баня в някогашиния квартал Орта Мезар до ден днешен – вече 16 години – реконструкцията на паметника на културата не може и не може да стартира.

Тестът с въпроса “Защо” r възможните отговори би изглеждал така:

a/ бюрокрация

12 години не стигат да започне реконструкцията на петвековната баня Орта Мезар

b/ клошар

Бездомници превзеха баня Орта Мезар

c/ пожар

Клошарите, самонастанили се в баня Орта Мезар, си запалиха огън в паметника на културата (ГАЛЕРИЯ)

d/ бездействие от някои страни

f/ всичко изброено.

И верният отговор ще е последният, разбира се.

Потърсихме присъствалите на работната среща.

Тези дни ще съберем всичката необходима документация и когато я структурираме среща с наследниците на последния собственик, за да научим какви са намеренията им, относно реконструирането на сградата”, разказа пред наш репортер арх. Слави Славов от РИОКН.

От инспектората напомниха, че преди повече от две години по инициатива на покойния Радослав Бозуков са имали среща на място, където той твърдял, че няма  отговор от Министерство на културата за съгласуван проект, но проверката показала, че има.

Има изготвен инвестиционен проект за Орта Мезар

Арх. Фърков и арх. Илко Николов изготвили проекта за реставрация на Орта Мезар

Времето ни поставя в малко неприятна ситуация. Светла му памет! Обектът е във фокуса ни от дълго време. Миналата година по наше предписание бяха изсечени самораслите дървета вътре. Те повдигат зида и настилката и нанасят разрушения. В момента пак са избуяли.

Сградата с годините след големия пожар през 2016-а остана без покрив продължава да се руши. В задната ѝ част има големи щети по малките куполи. Големият още е там,” разказа още арх. Славов за впечатленията си от последния оглед.

Пожар изпепели баня Орта Мезар

С РИОКН гледаме в една посока, коментира кметът на район “Централен” Георги Стаменов.

“За Орта Мезар разгаваряхме, за да може процедурата да бъде продължена. Факт е, че наследниците получават единичен паметник на културата от изключително значение и е редно да се предприемат действия обезопасяване и реставрацията на сградата. В противен случай няма да е далеч времето, когато ще бъдат наложени глоби, които по закон може да стигнат 30 000 лева”, напомни райкметът Стаменов.

-*-

П.П. Метаморфозите на историята сменят името на една от четирите най-стари живи сгради в Пловдив няколко пъти за близо пет века. За 500 години стопаните ѝ успяват да я опазят кой както може. Днес обаче, когато съвременния свят разполага с технологии и възможности, за каквито създателите на паметника на културата не са и подозирали, а той стои полуразрушен вече 16 години. Това, уви, не е единствения подобен пример в града ни.

За сега, след кончината на инвеститора Радослав Бозуков, бъдещето на паметника на културата е неясно.

Споделете ни във:

4 thoughts on “16 години не стигат да започне реконструкцията на Орта Мезар

  1. Да се събори и да се издигне още един „Альоша“ само,че този път да се казва Сържат Сам и да е в положение приклекнал с Асс-улт Sнайпер Rайфъл насочен към руснака горе на тепето. И така може да разиграем монументална композиция от паметници из нашият град . Показваща ни сцени на война и разбира се Холокоста , да не забравиме Холокоста …. Тя е много важна ,без значение България участвала ли е или не. Кланетата на българи ,арменци ,индианци в Северна Америка и християни по света и днес, нямат нужда от натякване те са по-маловажни. В Столипиново общината да изкупи апартаментите в Преспите и да ги остави да се рушат по „натурален път“ коне по терасите ,лилави венци палещи гуми и дълбаещи основите на 300-400 тонна постройка над главите си за арматура ,без дори да се замислят от резултата. Кво по-оригинално и красиво от такъв паметник на ромското включване или изключване ,забравих кво беше и кой взе парите…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.