Арх. Фърков и арх. Илко Николов изготвили проекта за реставрация на Орта Мезар

Градът

Радослав Бозуков: След 10-годишна сага с банята сега влизам в нов филм

Аз съм най-губещ от тромавите процедури и случилото се тази нощ, обясни бизнесменът

Амбицията му е паметникът на културата да стане галерия до 2019

Бившият председател на общинския съвет арх. Илко Николов и арх. Юлий Фърков са авторите проекта за реставрация на старинната еврейска баня Орта Мезар, научи Под тепето от собственика на имота Радослав Бозуков. Той е категоричен, че идеята на архитектурния дует е изключително професионална и отговорна както към паметника на културата, така и към самата градска среда. В момента проектът на Николов и Фърков трябва да е някъде в Министерството на културата и да чака съгласуване.  

Благодаря на пожарната за професионалната намесата. Бях там на десетата минута от идването на огнеборците. Да, щетите са големи, но ще се постараем да ги възстановим възможно най-скоро. Намеренията ми още с изготвянето на проекта за паметника на културата бе той да бъде завършен до 2019г. Надявам се това да стане. Сега обаче влизам в допълнителен филм след 10- годишна сага с дълги и тромави процедури. Сега ще трябва да правим допълнително обследване, тъй като нещо може да се е компрометирало след случилото се. Досега не съм се бавил по свое желание, а защото всяка една процедура отнемаше много време. През тези десет години единствено губя пари и имидж покрай банята, подчерта пред Под тепето Радослав Бозуков.  

Той купува Орта Мезар през 2005г. с ясни инвестиционни намерения- да направи там арт галерия с кафене. Влиза обаче в процедури, които, по думите му, са се бавели прекалено дълго. Заснех сградата, след което започна борба за премахването на незаконните временни постройки от страната на „Шести септември”, стопаните на които плащаха наем на общината. Само тази процедура с премахването отне пет години. Докато Райна Петрова бе кмет на Централен най-накрая проблемът бе решен и временните постройки бяха премахнати. След това дойде другата мъка- вадене на скица с виза. Това ми отне година и три месеца, въпреки че сроковете за изваждането на тези документи е месец. След това започна проектирането, после процедурите по съгласуването. И така станаха десет години. Претърпях огромни загуби от тези дълги и тромави процедури. Аз съм най-губещ от състоянието на банята и онова, което се случи снощи, допълни Бозуков.

Казва, че паметникът на културата е заснет сантиметър по сантиметър при работата по проекта. В момента чакаме одобрението му и ако има „Да” сме готови да почнем с реализирането му, заяви Радослав Бозуков.

Споделете ни във:

1 коментар за “Арх. Фърков и арх. Илко Николов изготвили проекта за реставрация на Орта Мезар

  1. Положението е трагично. Тзои Фърков не чувства ли че става отвъд нагъл с присъствието си. И как е попаднал културния паметник в частни ръце?? Доста гнила ще да е тази сделка. Прокуратурата бу трябвало да провери !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.