Пожар изпепели баня Орта Мезар

Криминале

Нищо не остана от ценния паметник на културата след стихията

Има съмнения за умишлен палеж

Снимки: Артин ШахбазянПожар изпепели напълно ценен паметник на културата в Пловдив тази нощ. Почти нищо не остана от старинната баня Орта Мезар на кръстовището на „Руски” и „Шести септември” след стихията. С овладяването на пламъците, обхванали сградата малко преди 23 ч. снощи, са се борили шест екипа огнеборци, като и в момента на място има три пожарни коли.

Все още се уточняват причините за огнения ад. Очаква се скоро да започне разследването по случая, като има съмнения за умишлен палеж. В старинната баня последно се помещаваше мебелен магазин, а някои от помещенията й се даваха под наем.

Орта Мезар е паметник на културата, но все още не е категоризирана дали е от местно или национално значение. Според специалисти, сградата е изключително ценна и като архитектура, и като носител на историческа информация.  

Очаквайте подробности!

Споделете ни във:

3 коментара за “Пожар изпепели баня Орта Мезар

  1. що така ми се струва, че някой точи лиги по имота и се кани да си строи нещо и някакви там паметници на културата само му се пречкат …

  2. Така и не успях да проумея защо тази прекрасна сграда се използва като склад?!?! Защо не е музей например или галерия?! Дано не построят някаква бетонна гмеж…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.