Бездомници превзеха баня Орта Мезар

Актуално Забравеният град Новини Под ножа

Роми са превърнали в бунище чакащия по-добро бъдеще паметник на културата

Една от четирите най-стари живи сгради в Пловдив- турската баня Орта Мезар, бе превзета от бездомници. Група роми са се самонастанили в историческия паметник на културата от местно значение и са превърнали останалата без покрив след пожара през 2016г. сграда в бунище. Наш читател ни сигнализира, че е видял как един от неканените гости влиза в банята, освобождавайки метална верига със собствен ключ. Зад решетъчната врата се търкалят всякакви боклуци, има купища с пластмасови бутилки от бира, парцали, хартии и натурии. Случващото е обезпокоително, тъй като вероятно именно заради бездомници Орта Мезар пламна преди няколко години.

Старината чака по-добро бъдеще от повече от 15 години, откогато собствениците й се опитват да осъществят идеите си за нейната реставрация и превръщането й в галерия със сцена и кафене. Свързахме се с един от тях- Радослав Бозуков. Той подчерта, че още тази седмица ще вземе мерки и че е сменял няколко пъти катинара на металната врата, но охраната на останалият без електричество архитектурен паметник е почти невъзможна, тъй като няма възможност да бъде поставен СОТ. Той съобщи, че проектът за банята вече е съгласуван в НИНКН и в момента преписката е в общината. Това се случва след почти 10 години процедури.

Припомняме, че името си постройката приема от махалата в която е била издигната по времето на Османското нашествие по нашите земи. Хамамът „Орта мезар“ е наречен на едноименния квартал, който започва да се населва след завладяването на града от османските турци в края на XIV век. Банята е една от четирите най-стари живи сгради в Пловдив. Според историческите данни тази обществена баня е построена през ХV-XVI век. Обявена е за паметник на културата от местно значение. Орта мезар означва средното гробище, тъй като всяка нова махала по бреговете на река Марица си имала и място за покойниците, така се редували: квартал с гробище.

Типично по пловдивски през вековете „турската баня“ става „еврейска“. Орта мезар се наричал  целия „площад“ отпред дълги години. През вековете махалата от робското време става част от еврейския квартал, а банята добива нарицателното „еврейската“. Въпреки че когато еврейските бежанци идват и се заселват тук, сградата е била на мястото си от векове.

Друг любопитен факт от историята на хамама е че през 1929 –а лично цар Борис III подписал указ за събарянето й. Това за щастие не се случва.

При предишният строй тя се нарича „Чайка“. Незнайно защо соц кръстниците й избират това име, под което банята функционира като обществена къпалня някъде до средата на 80-те години. Малко по-рано, през 80-те години на ХХ век започва събарянето на старите сгради около нея и Орта мезар остава като белег от историята на кръстовището на два от най-големите булеварда на Пловдив.

В зората на демокрацията хамамът е общинска собственост и бива отдаван под наем за търговски цели. И така до 2005-а година, когато сградата е приватизирана като част от активите на общинската фирма „Бига”. Тогава двама ортаци купуват дружеството, което се намира в дълбока финансова криза, заедно с всичките му активи и пасиви.  Орта мезар е малка част от сделката, която фирма „Си Би ЕС” осъществява. Купуват „Бига“ за 500 хил. лева със  задължения от 450 хил. натрупани до тогава.

Споделете ни във:

1 коментар за “Бездомници превзеха баня Орта Мезар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.