АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Спират плановия прием в болниците в Пловдив

Кислородът в здравните заведения в областта ще свърши през уикенда

Разкриват поетапно допълнителни легла

Оперативният щаб реши: Зелени коридори за здрави деца и бременни в поликлиниките. Предлага в деня на вота да има график за предаване на протоколите в РИК

Областният оперативен щаб предлага спиране на плановия прием и плановите операции в болниците, във връзка с увеличаващата се заболеваемост от COVID – 19 в Пловдивска област и навлизането ни в т.нар. лилава зона със заболеваемост от 769 на 100 000 души население. РЗИ ще оформи заповедта и ще я изпрати за одобрение до здравното министерство.

По предложение на директора на РЗИ д-р Сийка Димчева, ще бъде изпратено и предложение да не се затварят детските и женски консултации. ДКЦ-та и медицинските центрове ще трябва да осигурят часови коридор само за здрави деца за извършване на редовните им имунизации, както и за регулярното проследяване на бременните.

Директорите на болници алармираха за проблема с недостига на кислород. Те увериха, че са на ръба и количества едва ще им стигнат за събота и неделя. Те настояха износът да се спре още днес, включително и за промишлени нужди. Областният управител и председател на щаба Ангел Стоев пое ангажимент да изпрати спешно писмо в тази връзка до Министерството на здравеопазването.

Областният управител съобщи, че ситуацията с коронавирусната инфекция е сериозна. Към днешна дата са разкрити 1083 легла. Към момента са свободни 261. Свободните легла за интензивно лечение са 23. Със заповед на д-р Димчева леглата ще се увеличават поетапно, съобразно необходимостта.

На заседанието на Областния оперативен щаб присъстваха и председателите на 16 и 17 РИК. Бе обсъдена идеята да се предложи на ЦИК и Министерството на здравеопазването да се направи часови график за приемане на изборните протоколи, вечерта след вота, с цел да се избегне струпването на хора в продължение на часове в затворено помещение.

Обучението на членовете на СИК ще е онлайн и ще бъде подпомогнато от Областна администрация – Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. „…навлизането ни в т.нар. лилава зона със заболеваемост от 769 на 100 000 души население…“ което не мяза на „лилава“ ами направо …черна дупка, или по полит-коректному = „тъмно-бяла“ . . .
    Обаче:
    https://podtepeto.com/aktualno/kakvo-da-pravim-v-plovdiv-29-10-04-11/
    ЮРУШ, БУДАЛИТЕ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина