„14-етажни блокове ще се появят там. Нека тези терени не тежат на моята съвест”

Актуално Новини Под ножа Политика

Общински съвет одобри регулационния план на кв. „Захарна фабрика” и кв. „Тодор Каблешков”

Според опозицията това може да доведе до плътно застрояване с 40-метрови сгради в една зона, ненатоварена досега от строителство  

„14-етажни блокове ще се появят там. Нека тези терени не тежат на моята съвест”. Така общинският съветник от Демократична България Добромира Костова обясни защо няма да подкрепи така или иначе приетото днес предложение на общината за регулационен план на кварталите „Захарна фабрика” и „Тодор Каблешков”. Дългата сага днес с решение на мнозинството. Според опозицията обаче гласуването отваря възможността за плътно и много високо застрояване на „Захарна фабрика” за сметка на свободното пространство и зелените зони там.

Зам.-кметът по Устройство на територията и общинска собственост Невена Балчева обясни на съветниците, че става въпрос за обикновен и напълно рутинен план за регулация и няма поводи за притеснение, като уточни, че планове за територията има от далечната 1960г. Обяснението й дойде след предложение на Добромира Костова точката да бъде разделена на две, тъй като при кв. „Тодор Каблешков” ситуацията е далеч по-изчистена юридически.

„При „Захарна фабрика” обаче има юридически проблеми, спорни терени и несъответствия с Общия устройствен план. За бившата Захарна фабрика лично видях застроителни планове с определени височини до 40 метра и плътност до 80 процента. Ще се застроят и зелените територии. 13-14-етажни блокове ще се появят там”, прогнозира общинският съветник от Демократична България.

Независимият Слави Георгиев предложи точката да отпадне от дневния ред, предложението да се прецизира и едва след изготвянето на Подробния устройствен план на града и да се внесе отново за гласуване.

„Упорито вкарвате едно и също предложение, без да се търси промяна, след като няколко пъти го връщаме”, отбеляза той. И подчерта, че в новия ОУП, който би трябвало да се довършва, са настъпили много сериозни пипания за застрояване за сметка на зелените площи.

Още преди няколко дни Добромира Костова алармира, че въпреки забележките от предните сесии, ПУП-ът е влязъл за гласуване в дневния ред на сесията непроменен. Нейните притеснения са, че на мястото на захарния комбинат може да се изгради не просто поредният мастодонт тип „Оазис”, а може би най-огромният жилищен комплекс в града. При това в зона, която досега не бе натоварена от строителство. В същото време от общината гарантират, че приетия днес ПУП не е застроителен план. Тя обаче контрира, че с очите си е видяла вече съществуващи и подписани в предния мандат застроителните планове за терена до 40 метра височина, 80% застрояване и само 20 % озеленяване.

Собственост там имат различни физически и юридически лица. В района, но извън пределите на захарния комбинат, да строи се подготвя и предприемачът Таха Рахман, който има обекти навсякъде в града. Негов е парцела зад магазин „Лекси”, който вече е зачистен и чака влизането на тежките машини. Разрешителното за строеж е вкарано още миналата година и върнато няколко пъти. Той е изгладил забележките и в момента очаква издаването на строителното разрешение, което е въпрос на съвсем малко време. Дали там отново става въпрос за застрояване с 40 метра височина и 80 процента плътност, предстои да разберем.

 

Споделете ни във:

1 коментар за “„14-етажни блокове ще се появят там. Нека тези терени не тежат на моята съвест”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.