АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

12 от доказаните с COVID-19 в Пловдив са в болница, само един е в тежко състояние

Заразените медицински лица са осем, уточни проф. Карен Джамбазов

2959 са жителите на града и региона, поставени под карантина

21 са пациентите в Пловдив и областта с диагноза коронавирус. От тях 12 са хоспитализирани, като само един е в тежко състояние. Той е настанен в Отделение за интензивно лечение и е интубиран. Данните съобщиха от Областния медицински щаб днес по обед.

Заразените медицински лица са осем, уточни проф. Карен Джамбазов.

„Не знам защо се счита, че е огромна бройката на медиците с вируса. Не е така. Осем души са с доказана диагноза. Част от тях са от Инфекциозна клиника,   Неврохирургията е Пълмед. Това са единични случай. Тези колеги са под карантина в Инфекциозна, или вкъщи,“ коментира директорът на УМБАЛ „Св. Георги“.

Въпросът със запълването на леглата в Инфекциозна клиника е динамичен процес, коментира в отговор на журналистически въпрос проф. Джамбазов.

„В случай на пълното им заемане, се минава на следващо организационно ниво. Знаете, че болницата има готовност да открие нови 36 легла в клиниката с още 6 интензивни поста. Това е въпрос на време, защото ни липсва и персонал“, каза изпълнителния директор на лечебното заведение.

Той увери още, че в случай на нужда, болни могат да се настаняват в УМБАЛ „Каспела“ и  „Пълмед“.

Директорът съобщи, че се очаква скоро Клиниката по неврохирургия да премине на следващо ниво от карантината.

„До момента бе затворена и очаквам предписанието от РЗИ да преминем на следващия етап. Всички мерки се изпълняват. Имаме един пациент и един  придружител с положителна проба, те са изолирани в отделна стая. След още една окончателна дезинфекция очаквам клиниката да възстанови работа, защото няма как да не обслужва спешни пациенти.“

Целият персонал на най-голямата болница в Южна България е предупреден да ползва защитни средства.

„Място за паника не би трябвало да има. Всеки ден провеждаме събиране на хората които пряко се ангажирани със ситуации свързани с вируса. Смятам, че всички въпроси, които възникват ги обсъждаме в спешен порядък. На този етап не сме допуснали да се получи случай, на който не сме реагирали адекватно. Има обаче още много работа да се свърши, за да не ни завари ситуцаия с тежко болни пациенти неподготвени.“

По думите на проф. Джамбазов лабораторията за изследване на Covid-19 на територията на болницата се строи с бързи темпове. Апаратурата се очаква да пристигне около 6 април, ако няма проблем с доставките. Той смята, че най-оптимистичния вариант за отварянето ѝ около 10 април.

2959 са жителите на града и региона, поставени под карантина, съобщи д-р Сийка Димчева от РЗИ.

От началото на епидемията до момента са направени 420 проби в Референтната лаборатория в Стара Загора като 126 от тях са били медицински лица.

Само вчера са проверени 375 обекта, от които 218 търговски и 157 с обществено предназначение, 9 автобуса и 4 автогари. Здравните инспектори са реагирали на три сигнала, но проверките показали, че няма нарушения.

На днешното заседание на Медицинския щаб е приет доклада за легловата база и готовността на болниците. Все още няма само заявление от МБАЛ „Св. Мина“.

Разпределени са получените дарения от спирт и дезинфекциращ гел.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

 1. Проф. Джамбазов, страхотен лекар. Но връзките с обществеността доста куцат, трябва някой да съобщава отговорно на медиите всеки ден какво се работи. А и клиниките в болницата не са на едно ниво. Страхотна организация в Кардиохирургия и Детска коремна хирургия, безхаберие в Неврохирургия, не знам коя млада жена ще рискува да роди в Св. Георги сега.

 2. Китай построи огромна болница за 7 дни,ние за 1 месец 2 стаи не можем, или не искаме да построим.Това е престъпление, да няма лаборатория!!!! Къде е прокуратурата???

 3. ПЪРВОТО, КОЕТО СЕ ПРАВИ ПРИ ПАНДЕМИЯ (ПОЧНАЛА ЯНУАРИ!) Е ДА СЕ ИЗОЛИРАТ НОСИТЕЛИТЕ КОИТО МОЖЕ ДА НЯМАТ ОЩЕ ПРИЗНАЦИ, СИМПТОМИ = ЗАБОЛЯВАНЕ.
  ТОВА СЕ ПРАВИ С МАСОВИ ТЕСТОВЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ИЗОЛАЦИЯ НА НОСИТЕЛИТЕ.
  МАЛКА КОРЕЯ ИМАШЕ СТРАХОТЕН ВЗРИВ В ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА, КОЙТО ТЕ ХИТРО НАДВИХА С МАСОВО ТЕСТИРАНЕ И КАРАНТИНА = ЛЕСНО ПРОВЕРИМО ПО ИНТЕРНЕТА.
  ОКАЗВА СЕ, 1Е НАШЕНСКИТЕ УПРАВИ И „ЩАБОВЕ“ НЕ СА СЕ ПОГРИЖИЛИ ОВРЕМЕ ДА ОСИГУРЯТ (СТРАТЕГИЯ И) ХИЛЯДИ БРОЙКИ ТЕСТОВЕ, И СЕГА НАВИКВАТ НАСЕЛЕНИЕТО И ГО ТОРМОЗЯТ (И ГЛОБЯВАТ! КАКВО НАХАЛСТВО!).
  СТИГА ДУМИ! ДЕЛА ТРЯБВАТ = МАСОВО ТЕСТИРАНЕ!
  ОТКЪДЕ ГИ ИЗМИСЛИХА ТЕЗИ 12 СЛУЧАЯ „СТАТИСТИКИ“ – ОТ КАНАВКАТА ЛИ ГИ ПРИБРАХА?
  ПОГЛЕДНЕТЕ В ИТАЛИЯ – КРЕМАТОРИУМИТЕ НЕ НАСМОГВАТ 24/7!
  ПОГЛЕДНЕТЕ КОРЕЯ – НАДХИТРИХА НАПАСТ БОЖИЯ, БЕЗ ДА СА *Р*ВОСЛАВНИ, НИТО *Р*ВОВЕРНИ…
  Намираме се в извънредно положение, на практика живеем в условията на биологична война. Не е моментът да бъдем толерантни и “политически коректни”, време е да задаваме правилните въпроси и да отправяме натиск към институциите, защото вече става въпрос за човешки живот. Затова ще продължим да задаваме правилните въпроси и да изискваме от институциите бързо и навременно реагиране:
  1. Защо Пловдив още няма лаборатория за тестване на коронавирус? НЯМАШЕ миналата седмица? МЕСЕЦ???
  2. Вярно ли е, че медицинският университет в града ни има нужните помещения, пет PCR апарата и повечето апаратура, за да реализира подобна лаборатория и защо организирането на тази лаборатория не започна по-рано?
  3. Вярно ли е, че в М”У” не правят лабораторията, защото не искат да работят с опасния вирус ОТ СТРАХ да не се заразят? НЕ, НАЛИ? ОБВИНЯВАМЕ ДРУГИТЕ…
  4. Ако от институцията нямат отговор на повечето въпроси, които задаваме, не е ли време проф. Мурджева да подаде малко оставка? Не че ще я приемем, но да опита!
  5. Не е ли време проф. Мурджева да бъде дори надлежно …арестувана, с извинение, защото с начина си на управление на МУ, на профилната катедра и лаборатории в МУ и със своята пасивност на практика е застрашила множество невинни пациенти? Пациентки?
  6. Защо трябваше УМБАЛ “Св. Георги” за пореден път да “спасява положението”, с дарителски средства от др. Г. Гергов да строи лаборатория ТЕПЪРВА и закупува оборудване на пожар, ако действително такава е можело отдавна да заработи в МУ? (Няма ДАЛАВЕРА, нито инДжинеринг, нали?
  Задаваме тези въпроси към ръководството на МУ и очакваме истинни отговори.
  Задаваме тези въпроси към прокуратурата и се надяваме тя да се самосезира по медийни публикации, както многократно го е правила.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина