АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

10% ръст на туристите в Пловдив по време на 2019, прогнозира ресорният министър

Близо 40 000 000 лева са оставили само за спане в града туристите от началото на годината

Към момента най-голям заявен интерес към Пловдив има от немски и британски туристи, както и от гости от Гърция, Румъния, Турция, Сърбия и Македония

Николина Ангелкова откри X-та юбилейна Международна среща по туризъм в града на тепетата, която тази година се провежда в близкото село Марково

Министър Ангелкова връчи почетна грамота на кмета на община Пловдив Иван Тотев за ползотворно сътрудничество в областта на туризма

Очакваме 10% ръст в броя на туристите, които ще посетят Пловдив през следващата година, когато градът ще бъде “Европейска столица на културата-2019 г“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на X-та юбилейна международна среща по туризъм в града, която се провежда под наслов „Пловдив – пътуването до европейска столица на културата 2019“ и тази година домакин е хотел край Марково.

В откриването на Х-ата среща в Пловдив участваха още Александър Държиков, заместник-кмет по култура и туризъм в Община Пловдив, Радост Иванова от Общинска фондация „Пловдив 2019“ и експертът Любозар Фратев.

По думите на Ангелкова инициативата е едно от най-значимите европейски културни събития, по мащаб и обхват, което дава както националното, така и международно признание за града като европейски културен център.

„Това несъмнено ще допринесе и за превръщането на България във все по-предпочитана дестинация сред чуждестранните посетители,“ коментира министърът.

Тя цитира данни, според които през деветте месеца на 2018 г. в местата за настаняване с 10 и повече легла в Област Пловдив са пренощували близо 399 хил. лица, като се отбелязва нарастване от 9 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Реализираните нощувки са повече от 824 хил., отчитайки ръст от 4%. Приходите от нощувки пък надвишават 38,9 млн. лв., а увеличението е от 10,9 на сто в сравнение с периода януари – септември 2017 г.

„Това показва, че гостите, които избират града, предпочитат високо категорийните хотели и очакваме следващата година този ръст, по отношение на Пловдив, да бъде почти двоен“, каза министър Ангелкова.

Тя подчерта, че градът и регионът са сред най-важните отправни точки в трите вида дестинации, разработени от Министерството на туризма. В осемте културно-исторически дестинации Пловдив попада в „Българска архитектура и занаятчийство“. През територията на област Пловдив преминава Родопската балнео и СПА дестинация, като градът попада и в обхвата на винено-кулинарната дестинация „Западна Тракия“ заедно с общините Пазарджик и Асеновград. Приключи съгласуването им с бизнеса и общините и балнео- и гурме дестинациите също ще бъдат дигитализирани и качени на страницата на министерството. В момента те се включват в единната интернет платформа с мобилно приложение на различни езици iLoveBulgaria.

Пред журналисти министърът коментира, че репортажите, които правят за Пловдив международните медии като CNN, BBC и National Geographic също допринасят за маркетинга и привличането на интереса на чуждестранните посетители.

Министърът съобщи, че към момента най-голям заявен интерес към Пловдив има от немски и британски туристи, както и от гости от Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Македония, които са основните ни пазари. Интерес към града под тепетата проявяват и туристи от САЩ, Израел, Чехия, Полша, Китай и Япония, допълни министър Ангелкова.

Тя поясни, че Пловдив допринася за това интересът към България да бъде повишен, особено в сегмента културен туризъм. И добави, че целта на Министерството на туризма е да привлича вниманието към вътрешността на страната и ще продължи да подкрепя инициативите на местната власт да направят атрактивна за посетителите цялата страна. А, че вървим в правилната посока се доказва от данните, според които ръстът на туристическите визити на чужденци за периода януари-септември 2018  г. е 31% спрямо същия период три години по-рано, което представлява 1,9 млн. повече туристи в сравнение с 2015 г. , каза министърът.

Тя пожела успех на организаторите и местната власт за успешно протичане на всички събития, включени в програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“.

По време на форума стана ясно, че Ангелкова и кмета Иван Тотев са имали лична среща преди два дни, на която са обсъдени дейности, свързани с домакинството на общината за инициативата „Европейска столица на културата 2019 г.”. Те дискутирали и възможни съвместни инициативи, с които да се подпомогне развитието на туризма на регионално и национално ниво.

„В маркетинговата кампания на министерството акцентираме на Пловдив, като подчертаваме разнообразните възможности за туризъм в района. Очакванията са по този начин вниманието на пътешествениците да се фокусира към региона и да се насърчат пътуванията към областта.“

Министър Ангелкова връчила почетна грамота на кмета на община Пловдив Иван Тотев за ползотворно сътрудничество в областта на туризма.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина