АктуалноГрадътЗабравеният градНовини

Ще има нов параклис на Джамбаз тепе

Изменението на ПУП-а е одобрено от Министерството на културата

Вижда ли в бъдещето арх. Стефан Добрев, заел се с поредния проект за нова сграда върху археологията на Понеделник пазара? Това попита Под тепето малко след общественото обсъждане на инвестиционните намерения на Димитър Георгиев за парцела му под Джамбаз тепе. Поводът да зададем въпроса бе забелязаният от нас кацнал на върха на Трихълмието параклис в публикуваните на сайта на „Розаимпекс” разработки за изменението на ПУП-а и работен проект за изграждане на културно-исторически и обществен център върху археологията. Такъв храм днес на тепето няма, но арх. Добрев го бе отбелязал в разработките си. Е, днес можем да заявим, че той очевидно има особени способности, тъй като параклис на върха на Джамбаз тепе ще има, при това на точно оказаното от архитекта място.

Под тепето научи, че е изменението на ПУП-а за имота, който Георги Гергов дари на митрополията, е минал за одобрение през Министерството на културата. Ведомството е дало зелен светофар за проект за малка сграда с религиозни функции на това място, която тепърва ще се проектира и ще минава през ново съгласуване. Според наши източници идеята на митрополията е параклисът да е копие на този в Кукленския манастир „Св. Врач”.

Припомняме, че в изграждането на храма ще инвестира дарителят Георги Гергов, каквато заявка даде самият той като преотстъпи собствеността си на най-голямата епархия у нас.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина