АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Тодор Чонов: Новата организация на движението на 10 кръстовища сериозно ще отпуши трафика

Чакат висшия мениджмънт на Индра през януари заради проблемите с транспортния проект

„ Промяната в организацията на движението на първите десет кръстовища ще допринесе до сериозно отпушване на трафика”, заяви в общински съвет днес зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов. Заключението му е на база началните данни и реакции на шофьорите след монтирането на секции за допълнителен десен завой на три големи градски възела.

„ В момента се синхронизират с останалите кръстовища, за да могат да се използват всички опции на системата, включително Зелена вълна и турбинно изтегляне на движението. Работим и по останалите седем кръстовища от първите общо десет, които ще бъдат оптимизирани. Използваме празниците, за да правим тестове на системата”, информира Чонов.

Той допълни, че знае за проблема с пешеходното пресичане по Руски, в зоната около мол Марково тепе. „Ще търсим вариант за промяна на циклограмите, за да се задържа повече зеленият светофар за пресичащите. Мислим по този въпрос”, обясни зам.-кмета.

Мисли се и за пасарелки за невралгичните пешеходни светофари, които спират движението на автомобилите и причиняват допълнителни тапи по булевардите. Като двете зебри по „Васил Априлов”, от двете страни на моста на УХТ.

„За мое голяма съжаление в генералния план няма предвидени такива съоръжения, които са доказано най-безопасните места за пресичане на пешеходците и в същото време под тях трафикът си върви. Генералният план е отворен, подлежи на промени, така че мислим в тази посока”, каза още той.

В заключение Тодор Чонов разкри, че общината е получила потвърждение за срещата с Индра относно проблемите с транспортния проект. Тя ще се състои в средата на януари. В кметството чакат висшия мениджмънт на испанската компания.

 

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

10 коментари

  1. Поставете допълнителни секции на всички светофари по в. Априлов и Руски. Умниците на маминият монтираха секциите на 6 метра над платното и водачите от първите три чакащи автомобила трябва да ги гледат през шибедаха щото други дублиращи няма. Просто герберастия, майна. Навсякъде.

  2. Просто тапите ще се преместят от едни кръстовища към други. Трафикът е затворена система, и понеже броят автомобили не се променя, средната скорост на придвижване между светофарите дори ще се понижи. Превантивният контрол върху диваците зад волана става още по важен, но с тази заспала полиция и тези никакви камери е малко вероятен. Това обаче вече не е грижа на Чонов, той се е отчел пред шефа. За три минути.

      1. Ако не възстановят сега дейността на тролейбусният транспорт ,значи лишават града ни от възможността да има някога в него екологичен транспорт!Другото е ала,бала и бля,бля…

  3. За да се отпуши трафика, трябва да се премахнат “турбините”, където едни се движат, а от три страни чакат. Да се въведат леви секции на светофарите. На пешеходните светофари да се сложат бутони, така те ще светят червено за колите само когато има пресичащи пешеходци. Не е толкова сложно, ако не си кръгъл идиот.

  4. Достатъчно е пред МОЛ Марково тепе да се пусне един светофар само за пешеходци от всички направления и всеки да си пресича накъдето му е пътя. Така няма да има и кой да задържа завиващите автомобили, в което и да е направление, когато им светне зеленото. А пешоходите ще си чакат своя светофар. Това може да бъде приложено и на други места. Този модел работи – свидетел съм на това в Дъблин, Ирландия още през 2009 г.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина