АктуалноБългарияНовиниПод небето

Строят кръгово на пътя Пловдив – Карлово

Правят кръгово движение при селата Труд и Строево на централния път, слагат и полицейска вишка с камери  

Започва изграждането на кръгово движение при селата Труд и Строево на централния път Карлово – Пловдив, съобщиха от община Марица. За полагането на символичната първа копка днес се очаква да пристигнат представители на държавната администрация, ще присъстват кмета на Пловдив Иван Тотев и на Марица Димитър Иванов.

За изграждането на кръговото настояваха освен жителите на селата Строево и Труд, но и на Голям и Малък Чардак.

Изпълнението на проекта е възложено на обединението „Кръгово кръстовище Труд 2018″ ДЗЗД, спечелило обществената поръчка на АПИ. Дружеството е създадено специално за процедурата и в него са включени фирмите „ПСТ Груп“ ЕАД и „Сет Къмпани“ АД. Сумата е малко над един милион лева без ДДС.

Припомняме, че сега съществуващото кръстовище при 48-ми км на второкласния път се намира на около 600 м от пътен възел „Труд“ на автомагистрала ‚“Тракия“. В момента то не обслужва посоката Пловдив – Строево и движението по посока Пловдив – Строево – Голям Чардак се осъществява през кръстовището при 46-ти километър в с. Труд.

Историята:

Няколко пъти през миналата година бе анонсирано, че старатът ще започне през 2018-а, веднъж през май и втори път през ноември. Според кмета на общината Димитър Иванов за изграждането на новия пътен възел са изпращани многобройни писма до различни институции, в които е настоявано за решаване на проблема – предпоставка за множество пътни инциденти.

Още през 2015 г. между АПИ и община „Марица“ бе сключено споразумение за реализиране на проекта. През есента на 2017 г. община „Марица“ е изпълнила всички свои ангажименти по договора, като е представила в Агенцията утвърдена проектна документация, подробен устройствен план и договори за дарение на засегнати части от общински имоти“ , признава преди близо 3 години министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. През декември 2017 година АПИ  е внесла проектната документация в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Средствата за изграждането на съоръжението – 1 100 000 лева са осигурени от Агенцията. В края на юни 2018-а г. бе обявено, че фирмите „ИСА 2000“, „Пътища Пловдив“, специално създаденото за целта“Кръгово кръстовище Труд 2018“ ДЗЗД, в което участват „ПСТ Груп“ „Сет къмпъни“, както и „Щрабаг“ са подали оферти в процедурата.

Разрешителното за изграждането на кръговото е издадено едва наскоро.

Пътят е изключително натоварен и кръстовището ще помогне за предотвратяване на многобройните пътно-транспортни произшествия, коментира кметът на община Марица Димитър Иванов.

Очаква се още вишката на пътя Пловдив-Карлово ще бъде премахната и на нейно място ще се монтира нова рамка, на която освен кабинката за униформени, ще има камери и табели с информация за трафик. Това съобщи старши инспектор Йордан Милушев от „Пътна полиция“ в Пловдив още в края на миналата година. Вишката и камерите бяха обявени като част от мерките за подготовка на Пловдив 2019 да поеме потока от МПС-та. Пътят е изключително натоварен и кръстовището ще помогне за предотвратяване на многобройните пътно-транспортни произшествия.

Припомняме още, че нова камера, която изчислява скоростта на движението на участниците в него по цялото трасе, ще монтират на главния път между Труд и Граф Игнатиево. Камерата и мястото са  избрани от Главна дирекция Национална полиция.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина