АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниФотогалерия

Стотици изкачиха Бунарджика на Националния празник (ГАЛЕРИЯ)

Проф. Запрян Козлуджов: Трети март е призван да сплоти българската нация

Иво Дернев

Стотици пловдивчани изкачиха Бунарджика за Националния празник, за да участват в официалната церемония по честването на 141 години от Освобождението. Деца и техните родители, много млади хора и дори възрастни с проходилки стъпиха на върха, за да поднесат венци и цветя пред паметника на Освободителите. Вяха се национални трикольори, но и множество Руски. Мярна се дори сърп и чук върху русофилски транспарант.

„Трети март е призван да сплоти българската нация”, каза проф. Запрян Козлуджов, който държа речта на върха на хълма.

„Защо точно днешният ден е българския Национален празник? Знаете, че има дебат по този въпрос. Не може този ден да не е наш Национален празник. Този въпрос е свързан и с множество други въпроси, третиращи ролята на Русия и Западните Велики сили, а и нашият собствен принос за Освобождението. За отрицателите на Санстефанския символ в Освободителната война, Руската империя се изявява като коварен освободител. Това тенденциозно гледище логично изтъква подписания Берлински договор като реалното начало на Третата Българска държава. Това е исторически факт, съобразен с действащото по онова време Международно право. Някак обаче не върви 13 юли да измести Трети март и да е наш национален празник. Защото 13 юли символизира екзекуцията на Санстефанска България. Идеята за такова самоунижение е кощунствена”, каза в словото си ректорът на Пловдивския университет. И апелира да не се неглижират усилията на българския народ и освободителния принос на великото българско Възраждане.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Празник за варяги, ватници, команизи и всички разни болшевишки сволачи и нещастници! Това не е Национален Празник, това е день раСсии у нас!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина